Nafta hinnal neljas tõusupäev

Tõnis Oja 18. oktoober 2006, 00:00

Nafta hind kerkis eile neljandat järjestikust päeva ning naftabarreli hind tõusis üle 60 dollari taseme. Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) otsustas vähendada toodangut ühe miljoni barreli võrra ööpäevas võrrelduna tegelikuga, teatas Kuveidi naftaminister šeik Ali Al-Jarrah Al-Sabah. Homme kogunevad naftaministrid Katari eelneva kokkuleppe ametlikuks ratifitseerimiseks, teatas uudisteagentuur Bloomberg.

Naftakartelli kümme liiget toodavad Bloombergi arvutuste kohaselt 27,6 miljonit barrelit ööpäevas, ehkki ametlikult on kokku lepitud 28 miljonit barrelit. "Paistab, et vähendama hakatakse tegeliku toodangumahuga võrreldes, mitte aga ametlikuga," kommenteeris uudisteagentuurile investeerimispanga Credit Suisse'i toorainestrateeg Tobias Merath. "See aga tähendab, et toodangumahtude vähendamine tuleb suurem, kui esialgu arvati," lisas ta.

Lisaks naftakartelli toimetamistele ei jätnud hinnale mõju avaldamata ka tavapärasest madalamad temperatuurid USAs, mis suurendavad nõudlust kütteõli järele. USA Kesk-Lääne osariikides kasvab see järgmise nädala jooksul 18 protsenti. Kuna Ühendriigid on maailma suurim naftasaaduste tarbija, mõjutavad sealsed ilmastikutingimused oluliselt nafta nõudlust, eriti sügistalvisel perioodil.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:20
    Otsi:

    Ava täpsem otsing