Viljandi küünlavabrik läheb üle odavamale toormele

Väinu Rozental 20. oktoober 2006, 00:00

Hansa Candle'i arendusjuhi ja ühe omaniku Tarvo Mossi sõnul läksid nad uuele tehnoloogiale üle parafiini hinna järsu tõusu tõttu. Kahe aasta jooksul on parafiini hind maailmas tõusnud 70 protsenti. "Palmivaha on küünalde senisest põhitoormest parafiinist 15 protsenti odavam," rääkis Moss. "Meie teeküünalde masstootmise liin on üks esimesi maailmas, enne meid hakkasid uue tootmistehnoloogiaga katsetama kaks Saksamaa ja üks Poola küünlatehas."

Kui parafiinist toodetakse küünlaid parafiinipulbri pressimise teel, siis palmivahast tuleb küünlad valada eelnevalt vedeldatud toormest. "Valamistehnoloogia on keerukam kui pressimine ning nõuab tunduvalt suuremat tootmispinda," võrdles Moss. "Meil on õnneks piisavalt ruumi, sest aasta tagasi viisime oma tikutootmise üle Indiasse."

Hansa Candle on tänavu investeerinud veidi üle 20 miljoni krooni, millest pool kulus uuel tehnoloogial põhineva teeküünalde liini käivitamiseks. Tarbija jaoks vahet ei ole, kas teeküünal on valmistatud parafiinist või palmiõlist. Indoneesiast ja Malaisiast imporditud palmiõli kasutab Hansa Candle esialgu vaid teeküünalde tootmisel, teised siseküünlad valmivad parafiini baasil.

Võhmas asuva värvi- ja lõhnaküünalde tootja OÜ Eesti Valgus tootmisjuht ning šveitslasest omanik Peter Wüthrich ütles, et kui varem kasutati palmiõli vaid käsitöönduslikult valmivate küünalde valamisel, siis nüüd peavad hakkama selle peale mõtlema kõik küünlatootjad.

"Oleme mitu aastat tagasi mõned katseseeriad palmiõlist teinud, kuid põhitoodang valmib ikka parafiinist," sõnas Wüthrich. "Nüüd mõtleme tõsiselt palmiõli kasutamise peale." Eesti Valgus toodab aastas ligi sada tonni küünlaid.

Hansa Candle'i müügijuhi ja ühe omaniku Harri Aaltoneni andmeil toodavad nad uuel liinil umbes 400 miljonit teeküünalt aastas, millest 60 protsenti müüvad oma suurima kliendi IKEA kaudu ja ülejäänu oma turustusvõrgu kaudu peamiselt Skandinaavias ja Balti riikides. "Sel aastal hakkasime küünaldega kauplema Venemaal, kus tegutseb meie suurosalusega firma Candle Union," lausus Aaltonen ja lisas, et nende eesmärk on lähiaastail käivitada Moskva lähedal ka küünlatehas.

Hansa Candle'i ühe omaniku Harri Aaltoneni sõnul on nende kaugem eesmärk jõuda Euroopa viie suurema küünlatootja hulka, selleks tuleb käivet kolm korda kasvatada.

Hansa Candle toodab tänavu kokku 10 000 tonni küünlaid ehk peaaegu sama palju kui eelmisel aastal. "Kui tänavune aasta on kulunud arendustegevusele, siis järgmisel aastal hakkame rõhuma toodangu mahule," rääkis Aaltonen. "Kuigi töö käib iga päev 24 tundi, ei jõua me täna rahuldada kõiki tellimusi." Hansa Candle eelmise aasta käive oli 152,8 miljonit krooni ja kasumit teenis ettevõte 10,2 miljonit krooni.

Hansa Candle kuulub ASi MCC Group, mille omanikud on võrdselt soomlane Harri Aaltonen ja eestlane Tarvo Moss.

Hansa Candle ostis eelmise nädal reedel ära Poolas asunud konkurendilt õueküünalde tootmise seadmed.

"Vajasime juurde tootmisvõimsust ja soovisime, et Poolas asunud tootmisliin ei satuks valedesse kätesse ehk konkurentidele," põhjendas Hansa Candle'i üks omanikest Tarvo Moss ostu. "Toome ligi kümme aastat vanad seadmed talvel Viljandisse ning järgmisel aastal suurendame õueküünalde tootmist ligi kaks korda."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing