IPO maailmarekord läks Hiinasse

Harry Tuul 24. oktoober 2006, 00:00

Rekordiline tulemus oli selge veel enne, kui avaldati aktsia ametlik hind, ning see ületas isegi julgemate IPO korraldajate ootused, vahendas uudisteportaal NEWSru.com. Hiina suurima panga aktsiatest läks avalikult pakkumisele 16,7 protsenti ja esialgu märgiti neid 19,1 miljardi dollari eest.

Esmaspäeval otsustasid IPO korraldajad uudisteagentuuri Bloomberg teatel kasutada optsiooni ülejaotuse katteks ja nii kasvas esmaemissioonist kogutud rahahulk 22 miljardi dollarini. Aktsia hinnaks tuli umbes 4,9 krooni.

Hiina suurima panga aktsiad on noteeritud korraga Hongkongis ja Shanghais, seejuures märgiti mõlemal börsil aktsiad ülempiiri lähedale. Huvi suurust näitab tõik, et aktsia märgiti 30 korda üle, kokku 325 miljardi dollari ehk 4 triljoni krooni eest.

"Selline nõudlus on üllatus, kui arvestada, et panga peamine köitvus on selle suurus," ütles Daiwa SB Investments HK peainvestor Ambrose Chang, kelle hallata on 1,6 miljardi dollari eest varasid ja kes omandas ka Hiina suurima panga aktsiaid.

Hansapanga aktsiaturgude osakonna juhi Lauri Linnu sõnul ei ole maailma suurima IPO minek Hiinasse üllatus, sest ka eelmised Hiina pankade müügid on olnud suure mahuga. "Hiina pangandus peabki olema suur, arvestades selle potentsiaali," ütles Lind, kelle hinnangul saab Hiina panku võrrelda Ameerika pankadega.

Tegelikult pole Hiina pankade reputatsioon olnud kuigi hea, sest mitmed neist on hädas halbade laenudega. Nüüdsest tulemusest on näha, et investorid usuvad pankade hiilgavasse tulevikku.

Ekspertide hinnangul ei lase Hiina valitsus riiklikel pankadel põhja minna, Hiina majanduskasvust soovivad osa saada investorid kogu maailmast. Lisaks viisid nii ICBC kui ka teised Hiina pangad enne IPOt läbi ulatuslikud muudatused ja vabanesid miljardite väärtuses halbadest laenudest. Muuseas märkis ICBC aktsiaid ka ligi miljon eraisikut, mis lubab IPOt nimetada rahvalikuks. Aktsiatega saab siiski kaubelda alles reedel, 27. oktoobril.

Eelmine IPO rekord pärineb IT-buumi kõrgajast 1998. aastast samuti Aasiast. Toona märgiti Jaapani telekommunikatsioonifirma NTT DoCoMo aktsiaid 18,4 miljardi dollari eest.

Esmaspäeval langesid Hiina börsiindeks ning mitme panga aktsiad, kui ICBC tulek tõi kaasa kahtlused, et pank tõmbab endale suure osa rahast. "Alguses võib ICBC vähendada likviidsust turul," ütles KGI Securities Co Hongkongi pangaanalüütik Ken Su.

Eesti firmad on võrreldes suurtega lausa sipelgad. Eile hiigelhüppe teinud Olympic Entertainment Groupi emiteeritud 15,4 miljonit aktsiat andsid esmaemissiooni kogumahuks 1,1 miljardit krooni.

Sarnaselt Hiina pangaga rahvaemissiooniks nimetatud Tallinki 34,7 miljonit aktsiat märgiti eelmise aastal ligi 2,9 miljardi krooni eest. Hansapanga aktsiaturgude osakonna juhi Lauri Linnu sõnul on Eesti suuremad aktsiaemissioonid lähiregioonis keskmised, kuid Euroopa mõistes jäävad väikesteks. "Euroopas on keskmine emissioon 200 miljonit eurot ja ülespoole. Alla selle on väikesed," selgitas Lind.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:21
    Otsi:

    Ava täpsem otsing