Romet Kreek • 30. oktoober 2006 kell 22:00

Aeglane kasv pidurdas aktsiaid

Eile börside avanemise järel liikus USA aktsiaturg vaikselt alla. Reedel toimus USAs pea kahe kuu suurim päevane aktsiahindade langus.

Investorid kardavad, et majanduse mitme aasta aeglaseima kasvutempo valguses võivad analüütikute ootused ettevõtete majanduskasvule olla liiga optimistlikud.

"Inimesed, kes on hiljuti ajanud turu üles, võivad saada lühikeses perspektiivis ettevõtete kasumikasvu aeglustumise tõttu pettumuse osaliseks," ütles Riley Asset Managementi investeerimisjuht Ned Riley Bloombergile. "Oleme õnnega koos, kui tuleval aastal kasvavad ettevõtete kasumid kuus või seitse protsenti." Enne reedest langust oli Dow Jonesi tööstuskeskmine sulgunud neljandat päeva järjest uuel kõigi aegade kõrgemal tasemel. Dow langes reedel 0,6 protsenti, 12 090,26 punktini.

USA majandus kasvas III kvartalis aastataguse ajaga võrreldes vaid 1,6protsendises tempos. Analüütikud ootasid majanduskasvuks kaks protsenti. "Investorid räägivad, et näed, majanduskasv tuli oodatust natuke nigelam. Võib-olla peaks võtma seda kui märki ja müüma natuke aktsiaid," ütles JPMorgan Private Banki aktsiastrateeg Jack Caffrey. "Tagasilöök polnud tõesti üllatav."

Thomson Financiali analüütikute küsitluse põhjal ootavad viimased tuleva aasta esimese kvartali S&P 500 indeksisse kuuluvatelt ettevõtetelt 8,4protsendist kasumikasvu. See lõhuks ettevõtete kasumi 14 kvartalit jutti kestnud vähemalt kümneprotsendise kasvutsükli.

Wal-Marti USA poed näitasid oktoobris kõigest 0,5protsendist käibekasvu, mis on aeglaseim kasv alates 2004. aastast.

Hetkel kuum