Parteid alustasid õhtutualetivooruga

ÄP 01. november 2006, 00:00

Riigikogu valimised on nagu erakondade iludusvõistlused - kõik parteid üritavad end näidata võimalikult kaunitena ja annavad ilusaid lubadusi. Valimisprogrammi võib pidada parteide omavahelise mõõduvõtmise õhtutualetivooruks. Programmid on suurejoonelised, neis on kübeke väärikustki, kuid tavaliselt rikuvad üldmulje maitsetud aksessuaarid.

Tuleva kevade iludusvõistluse võibki alanuks lugeda, sest õhtutualetivoorule on end üles andnud esimene võistleja - Sotsiaaldemokraatlik Erakond.

Teistega sotsiaaldemokraatide õhtutualetti võrrelda ei saa, sest muud erakonnad on oma kostüümidega alles rätsepate juures. Seetõttu saab Äripäev pakkuda vaid oma esialgset hinnangut.

Ent juba praegu paistab teravalt silma, et presidendierakond on valinud endale liiga kalli kanga ning lisanud tualetile liiga silmatorkavad lisandid.

Sotsiaaldemokraadid on seadnud eesmärgiks viia Eesti kõige haritumate, tervemate ja ausamate rahvaste hulka Euroopas - mis iseenesest on ilus ja hea eesmärk - ja kõik see läheks kokku maksma 20 miljardit krooni. Erakonna esimehe Ivari Padari sõnul tahavad sotsiaaldemokraadid peatada Eesti inimestest tühjaks jooksmise ja töötajad koju korraliku palga peale tagasi tuua. Jällegi hea mõte, aga sotsid peavad selgitama, kuidas see täpselt käib ning kui palju see ettevõtjaile maksma läheks.

Oma eesmärkidega pääseb Sotsiaaldemokraatlik Erakond õhtutualetivoorust edasi, läbib nii trikoo-, mudamaadluse kui ka viimase - luukerevooru, sest presidendivalimiste eel said selle erakonna juhtfiguuride ribid mitu korda üle loetud. Ja ehkki president Toomas Hendrik Ilves peatas oma ametiajaks kuuluvuse Sotsiaaldemokraatlikus Erakonnas, kestab teadmine sellest kui presidendierakonnast küllap kevadiste Riigikogu valimisteni välja.

Ometi rikkusid sotsiaaldemokraadid valede aksessuaaridega ise selle eelise ära ning iludusvõistluse lõpptulemus ei pruugi neile meeldida.

Nimelt tahavad sotsid leida lubaduste katteks raha muu hulgas tulumaksureformi külmutamisest - maksumäär ei peaks nende meelest enam alanema. Lisaks seaksid sotsiaaldemokraadid sisse veel ühe maksuastme, umbes Riigikogu liikme palga piirile. Kui madalapalgalistele viimane mõte ehk meeldikski, siis rikkamatele mitte.

Niimoodi peletavad sotsid eemale potentsiaalseid rahastajaid ja ka valijaid. Inimesed on hakanud paremini elama tänu Reformierakonna algatatud tulumaksumäära vähendamisele ja vanemapalgale. Ja pakkugu sotsid välja kui kauneid eesmärke tahes, inimestele jäävad nad siiski meelde kui erakond, kes tahab kõik taas ära rikkuda.

Muidugi poleks sotsid sotsid, kui nad ei räägiks maksude tõstmisest ja suurema ümberjagamise vajadusest. Ent see tähendab, et parimal juhul jääb nende toetus püsima praegusel, viie protsendi tasemel. Sellest piisab parlamenti pääsemiseks, kuid mitte oma lubaduste täideviimiseks. Võib-olla käib valijate mõtteist läbi samalaadne arutluskäik ja sel juhul võib valimistulemus isegi kehvem olla.

Ja see pole tegelikult hea lahendus, sest kui sotsid tulumaksu rahule jätaksid, oleks Reformierakonnal ning Isamaa ja Res Publica Liidul neist abi, hoidmaks võimult eemal Keskerakonda ja Rahvaliitu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:22
Otsi:

Ava täpsem otsing