Lumesahk lükkab lund ja lobjakat traktori kombel

Ketlin Priilinn 22. november 2006, 00:00

"Plastist lumelabidad on hinnalt soodsamad ja ka kaalult kergemad, mis teeb nende kasutamise väga lihtsaks," tutvustab Laagri Ehitusmarketi juhataja Karl Auntock plastist lumekoristusvahendi eeliseid.

Auntocki sõnul on Poola päritolu plastist lumelabidad olnud enimmüüdud läbi aastate. "Palju ostetakse ka kvaliteetseid Soome firma Fiskarsi lumelabidaid," lisab ta. Nende puhul on tegemist vastupidavamate ja mugavamate, kuid pea topelt kallimate lumekoristusvahenditega.

Ehitusmarketis on saadaval ka lumesahad, mis on lumelabidatest laiemad ja pakuvad võimalust tõugata lumi traktori kombel tee pealt minema.

Ehituse ABC projektimüügi erakliendihalduri Janek Lemsbergi sõnul müüakse nende kauplustes nii laiemaid kui ka kitsamaid lumelabidaid. Plekist lumelabidad on laiemad ja tema kinnitusel ka vastupidavamad kui plastist tehtud. Lumesahkasid Ehituse ABCs ei müüda.

K-rautakesko tootejuhi Risto Kippasto sõnul müüakse nende kauplustes lumelabidaid firmadelt Fiskars ja LUX ning lumesahkasid firmadelt TrallNor, Fiskars ja LUX. Kippasto seletusel tuli Fiskars sel aastal välja uue lumesahaga, mille kokkupandav käepide võimaldab vajadusel seda kergesti transportida. Samas on võrreldes vana mudeliga käepide pikem ja sahk laiem, mis teeb töötamise kergemaks.

Norra TrallNori valikust on K-rautakesko kauplustes müügil vastupidav metallist ja ületsingitud lumesahk.

Traditsiooniline lumelabidas on Kippasto sõnul ergonoomilise käepideme ja kühvliga. Näiteks Saksa LUX pakub labidaid laiusega 50 cm ja 40 cm. Laiemal on suurem ja tugevam labidavars, mis teeb töötamise kergemaks. Kippasto rõhutab, et siiski ei tohiks metalläärega plastist lumelabidaga jääd raiuda. "Samuti ei soovita lumelabidat jätta pikemaks ajaks lageda taeva alla, puitvars kahjustub!" lisab ta.

Mina leian, et meie oludes ei ole plastist lumelabidas mõttekas - see kõlbab vaid väga väikese teeraja puhastamiseks.

Eesti tingimustes, kus talvel pidevalt sulatab ja külmetab vaheldumisi, on lume alla tekkinud jääkihti plastist labidaga väga raske katki lüüa. Vars võiks olla puidust - metall tõmbab külma rohkem ligi.

Lumesahal on tööjõudlus suurem ja sellega on mugav lund kokku kuhjata. Samas sahaga igale poole ligi ei pääse ja nii tuleb ka labidas appi võtta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing