5. detsember 2006 kell 5:52

Britid tabasid 10 aastase töö järel eestlastest küberkurjategijad

13. detsembril loetakse 31-aastasele eestlasele Aleksei Kostapile ja tema kahele kaassüüdimõistetule Londoni kohtus ette nende karistus, kirjutas Eesti Päevaleht.

Küberkurjategijate jõuk varastas võltsandmeid kasutades kümneid miljoneid naelsterlingeid suurtelt Briti pankadelt, üks jõugu eestlasest liige on süüdi mõistetud, teine eesti nimega kurjategija on aga endiselt jooksus.

Ajalehe The Guardian andmetel on tegu maailma kõige edukama identiteedivaraste jõuguga. Jõuk ostis internetist kalleid tooteid, kasutades vale-identiteedi alusel saadud krediitkaarte ning neid müüdi siis eBays.

Briti politsei sõnul tegutses see Lääne-Londoni linnaosast Notting Hillist juhitud internetipõhine ettevõtmine avastamata juba ligi kümme aastat.

Ajaleht The Times kirjeldab elavalt, kuidas juba käeraudades Kostap hüppas politseihaarangul diivanile ja lennutas end siis kahe meetri kõrgusele õhku, et lülitada sisse voolulüliti, mis kohe krüpteeris info tema arvutites. Selle meeleheitliku hüppega röövis Kostap politseilt olulise tõestusmaterjali, millele kriminaaluuring oli paljuski lootnud. Vaatamata politsei IT-ekspertide ponnistustele on arvutisüsteem jäänud siiani mõistmatuks.

Hetkel kuum