ÄP fototoimetus • 11. detsember 2006 kell 22:00

Meedia, poliitika ja äri - ohtlik kooslus

Mis kinni ei jää, saab kinni löödud, karjus pisike Lesta Oskar Lutsu "Kevades", toppides sakste võsukeste suid kinni mullamätastega. Lesta eesmärki silmas pidades teeks Äripäev Lestale liiga, kui võrdleks temaga Keskerakonna esimeest Edgar Savisaart. Kuid suude kinni toppimisega saab tinglikult paralleeli tõmmata - meediaväljaannete koondamine Keskerakonna ja sellega seotud äriringkonna kätte paistab kangesti sedamoodi välja, nagu sooviks see seltskond sulgeda vähemalt mõnede vabade ajakirjanike suud.

Savisaarest võib isegi aru saada - ei ole eriti meeldiv olla meedia peksupoiss. Eriti valimiste eel, kui tema juhitav erakond on pealegi seadnud endale eesmärgiks saavutada kevadistel valimistel Riigikogus 29 kohta. Sest ei lähe vist päevagi mööda, ilma et ühes või teises suuremas ajalehes, raadio- või telekanalis poleks kriitilise tooniga juttu Savisaarest. Sageli sekundeerib Keskerakonnale-Savisaarele veel tema liitlane Rahvaliit koos selle liidri Villu Reiljaniga.

Selle asemel et peeglisse vaadata ja küsida endalt, miks "valvekoer" alalõpmata just temale ja tema juhitavale erakonnale, aga ka tema liitlastele hambaid näitab, viskab Savisaar kildu, et Eesti meedia on õukonnameedia. Mööda paneb, sest koos Reformierakonnaga on troonil nii savisaarlased kui ka reiljanistid. Aga ju on oma tegutsemismallide muutmisest lihtsam hakata tegema vastupropagandat, isegi kui selleks tuleb meediaväljaandeid kokku osta. Eile liideti Savisaare kujuneva "meediaimpeeriumiga" järjekordne väljaanne - Vesti Dnja, nüüd on sel hääletoru ka venekeelse auditooriumini.

Vjatšeslav Leedo, Oliver Kruuda ja Savisaar pole muidugi erandid - meediaväljaanded on ärimehi alati paelunud ning nad on neid igal ajajärgul ostnud, sellest annab ülevaate tänane Äripäev. Ja praegu on Eestis selleks soodne aeg.

Äripäev ei muretsekski, kui ajalehe ostaks näiteks Indrek Neivelt - ärimees, kes ei ole seotud otseselt ühegi poliitikaringkonnaga. Teine asi on, kui seda teeb Savisaar või temaga seotud ettevõtjad. Äri ja poliitika tugeva liidu võimutäiusest on seni puudunud vaid meedia, Kesknädal ei suutnud seda rolli täita.

Vaevalt tahab Savisaar enda käitumises midagi muuta - tema on avaliku sektori rahade-hangetega sidunud enda külge teatud ärimehed, kes omakorda toetavad Keskerakonda, et see edasi võimu juures püsiks. Nii oleks tagatud pidev kahesuunaline rahavoog. Ainult tülikas meedia pole seni rahu andnud...

Meediat on kõige lihtsam vaigistada või üle karjuda meedia abil. Selles suunas tüüribki Savisaar. Ja see suund on väga ohtlik, sest see on demokraatia surm. Õnneks ei suuda Savisaar kõike üles osta ega kõigi suid kinni toppida.

Autor: ÄP

Hetkel kuum