ÄP fototoimetus • 19. detsember 2006 kell 22:00

Tais oli börsikrahh

Tai keskpanga tegevus põhjustas eile börsikrahhi. Tai keskpank, kes on hädas baati kursi tugevnemisega üheksa aasta kõrgeima tasemeni dollari suhtes, kehtestas välisinvestoreid ahistava määruse.

Tai keskpank hakkas eilsest nõudma, et välisinvestorid peavad igast riiki tulnud dollarist 30 senti hoiustama aastaks keskpanka. Kui investor soovib raha aasta jooksul riigist välja viia, konfiskeerib keskpank 33 protsenti hoiustatud summast ehk 10 protsenti investeeringust.

Välisinvestorid hakkasid aktsiad müüma, et pääseda ahistamisest. Kohalikud investorid müüsid aktsiad, kuna see samm vähendab Tai atraktiivsust investorite seas ning vähendab turul drastiliselt likviidsust.

Tai aktsiaturg kukkus päeva sees 18 protsenti, vahepeal peatati koguni kauplemine. Päeva lõpetas SET indeks 14,8protsendise kukkumisega 622,14 punktini. See oli indeksile 16 aasta suurim kukkumine.

Bloombergi arvutuste kohaselt hävitas keskpanga tegevus päevaga 22,5 miljardi dollari ehk 186 miljardi krooni väärtuses investorite vara. Kui börsi juht pöördus keskpanga poole palvega vaadata üle rakendatud meetmete vajalikkus, arvestades mõjuga finantsturgudele, vastas keskpank, et ühe päeva arengute najal ei maksa veel üldistavaid järeldusi teha. Keskpank tahtis eksperimendiga jätkata, kuid riigi sõjaväeline valitsus teatas eile õhtul, et välisinvestoritele kehtestatud piirangud tühistatakse. Paistab, et keskpank üritas giljotiiniga bronhiiti ravida.

Autor: ÄP

Hetkel kuum