Tolmuimeja valik nõuab aega ja teadmisi

02. aprill 2007, 00:00

Appi sai võetud põrandahari, kuid mõttes tuli hakata rehkendama, kui suure augu uue tolmuimeja ootamatuna tulnud ost meie eelarvesse võiks lüüa.

Samal ajal helises sõbranna majas telefon, kus meeldiva häälega noormees pakkus end tema kodu koristama. Ei, mitte koduabiliseks. Hoopis uut imemasinat demonstreerima, mis teeb kõik kiirelt nii puhtaks, et ükski tolmulest enam selles majas asu ei leia. Järgmisel päeval oligi mustas ülikonnas kena noormees kohal.

Kui salapärane meesterahvas oli lahkunud, saabus mulle külla õhevil sõbranna, kes oli just sõlminud suurepärase tehingu ja ostnud endale kvaliteetse tolmuimeja.

Selle imemasina viiekohaline hind võttis mind küll tummaks, aga ju siis on asi seda väärt, mõtlesin sel hetkel. Sain enda kätte materjalid selle tolmuimeja kohta ja lubasin, et tore noormees võib ka minu majja tulla presentatsiooni tegema. Leppisime aja kokku.

Sinna vahepeale jäävad paar päeva kulutasin sellele, et käisin supermasina kohta saadud tehniliste andmetega mööda kodumasinasalonge ja -kauplusi ning leidsin üsna mitu tolmuimejat, mis vastasid täpselt samadele numbritele ja kirjeldustele. Ainult et hind oli kaks kuni viis korda väiksem.

Kahtlus hinges, uurisin ja katsetasin erinevaid masinaid ning lõpuks võitis minu südame üks tuntud kaubamärgiga tubli tolmuimeja. Ost sai tehtud, masin koju viidud ning nüüd jäi üle vaid esitlejat oodata.

Mustas ülikonnas noormees oli ebameeldivalt üllatunud, kui avastas, et mul on uus tolmuimeja juba ostetud. Tegin talle ettepaneku kahte masinat võrrelda ning katsetega välja selgitada, kas nende masin on ikka kaks korda vingem minu omast, kuna hinnavahe võib sellise mulje jätta.

Asusime tööle, puhtaks sai tehtud põrand, mööbel, madratsid; imetud tolmurulle ja -hunnikuid, võrreldud juhtmepikkust, mürataset, tolmukotte ja filtreid. Lugu kiskus juba tragikoomiliseks, kuna imemasin polnud grammigi parem oma odavamast võistlejast, mõnes katses jäi isegi alla. Ahastuses müügimees helistas seepeale oma ülemusele, kes veerand tunni pärast mu majja sisse lendas.

Siinkohal tegin vea, jättes mõlemad mehed viisakalt välja viskamata. Sest ülemuse saabudes algas selline fanaatiline "usujutt", mida arvatavasti vaid kultusliku alatooniga müügikoolitustel õpitakse. Jäin siiski endale kindlaks, et tolmuimejate puhul üleloomulikud jõud mängus ei ole ning kõik taandub tehnilistele näitajatele ja reaalsetele omadustele.

Pettunud müügimehed lahkusid, nentides veel uksel: "Nojah, ega teie masinal ju ka midagi viga ole…"

Lisatarvikutena on tolmuimejatega enamasti kaasas põranda- ja vaibapuhastusotsik, samuti parketipuhastushari.

Lisaks veel erinevad otsikud mööbli, nurkade ja raskesti ligipääsetavate kohtade jaoks. Juurde saab osta veel ka autopuhastuskomplekti.

Järjest enam tootjaid pakuvad lisafunktsioonidega tolmuimejaid, millega saab peale põranda puhastamise neid ka pesta ja poleerida, lisaks saab puhtaks pesta vaibad, mööbli ja isegi aknad. Kiire elutempoga inimestele on ühe võimalusena välja mõeldud ka suss-tolmuimejad, mis kandmisel maas oleva tolmu ja prahi lihtsalt enda külge korjavad.

Hinnaskaala on tolmuimejatel väga lai, ulatudes 500 kroonist 30 000 kroonini, siinkohal pole arvesse võetud võimsaid professionaalseid ega ka tsentraaltolmuimejaid. Hinna ja kvaliteedi suhe pole mitte alati tõlgendatav sel moel, et mida kallim masin, seda vastupidavam ja parem.

Hinda kergitab mõnikord ka firma nimi kui kaubamärk, samuti müüakse väga kalleid tolmuimejaid koduesitlustega, mis sageli panevad kliendi põhjendamatut hinda maksma.

Seega tasub tolmuimejat valides teha kõigepealt selgeks enda vajadused, seejärel leida sobivate funktsioonide, võimsuse ja lisatarvikutega masin.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:29
    Otsi:

    Ava täpsem otsing