Maamaja ostmisega tasub kiirustada

Enn Tosso 14. mai 2007, 00:00

Maamajade tänavuaastane osturalli on alanud. Nimelt tekib igal kevadel hulgal linlastel idee, et kindlasti on tarvis osta endale maakodu või talukoht. Paraku on looduskaunis kohas linnast eemal, ent Tallinnale siiski piisavalt lähedal privaatse, ent samas kommunikatsioonidega varustatud maakodude arv turul suhteliselt piiratud.

Või kui selliseid pakkumisi ka leiab, siis on alati midagi viga. Näiteks müüakse üliarmast ning muidu ülimalt privaatset talukohta, ent selgub, et raudtee möödub majast nii lähedalt, et rongi möödumist ei ole mitte ainult kuulda ja näha, vaid suisa tunda.

Loomulikult müüakse talukohti aastaringselt, ent näiteks novembris pole erilist mõtet neid vaatama minna, sest raske on otsustada, kas looduskaunis ümbrus on nii väga looduskaunis, kui muda on põlvini ja puudel pole ühtki lehte.

Tallinna korterituru kohta räägivad pessimistid võimalikust hinna kukkumisest, optimistid hindade paigalejäämisest. Seetõttu on kasvanud pakkumiste hulk ning valikuvõimalus on lai. Seega pole mõtet kiirustada, ehkki pankade pakkumised on endiselt soodsamad ning ärgitavad ostu kärmesti ära tegema.

Ent looduskaunis kohas maamajade peale on tõeline jaht algamas. Mere- või järveäärne maamaja, kus lähedal metsaserv, meelitab ostjaid vastupandamatu jõuga, sest hind on veel soodne. Võrreldes muidugi Tallinna korterituruga. Ent Tallinna korterituruga võrreldes on kõik soodne. Isegi Brüsseli korterid või Hispaania villad.

Ent kui lähikonnas on juba mõned jõukamad omanikud omale kinnisvara soetanud ning asunud ühiselt ümbruskonda korrastama ja arendama, siis tõusevad säärases piirkonnas hinnad lausa hüppeliselt.

Samas, milleks osta looduskaunisse kohta maakodu? Selleks, et olla eemal linna saginast ning kärast. Ent kui selline hunnitu koht on leitud ning ennast sisse seatud, ilmub välja naaber, kes tahab kangesti hakata arendama.

Kõigepealt tuleb puud maha võtta ja asendada sobilikega. Seejärel tuleb võimalikult palju maad asfaldiga katta ja lõpuks tuleb kõik looduslikud paigad maasturiga läbi sõita. Siit ka soovitus, kui ostate maakodu, tehke kindlaks, kes on naabrid. Peaasi, et nad poleks uusrikkad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing