Suurbritannia ajakiri "Res-taurant" pani aprilli lõpus kokku 2007. aasta maailma tipp-restoranide nimekirja. Nagu ka varasematel aastatel, mahtus tipp-viiekümnesse kõige rohkem restorane Prantsusmaalt - 12. Nii Suurbritannias kui ka USAs asub seitse, Hispaanias ja Itaalias kummaski kuus nimekirja mahtunud tipprestorani. Esikuuik on juba viis aastat püsinud muutumatuna. Võimsasse viiekümnesse ei ole arvatud ühtegi restorani Aasiast, Ida-Euroopast ega Venemaalt.
"Restauranti" poolt korraldatav 50 parima restorani valimine on üks autoriteetseimaid maailmas. Vaata ka veebist:
www.theworlds50best.comVertigo restoranis sobitasid nädala alguses Eesti sommeljeed ja tippkokk Imre Kose kokku kevadisi maitseid. Menüü lähtus hooajast: spargel; kammkarp - tõusev täht kogu maalimas; vasikaliha - kevadiselt kerge, sobib ka neile, kes liha ei armasta; kitsejuust - seekord üllatuslikult kitsejuustubrüleena. Sommeljeed tunnistasid spargli juurde sobivaimaks crémanti, aga kõlbaksid ka teised vahuveinid. Kevadist kergust jagab eriti hästi risling, aga ka teised kergemad valged veinid. Veinikastmes vasikaliha meeldivaimaks kaaslaseks osutus Burgundia Pinot Noir.
Kes korra on võilillesiirupit maitsnud, see võililledele enam ülalt alla ei vaata. Uus raamat "Umbrohud tüliks ja tuluks" õpetab tegema nii võilillesiirupit kui ka nõgesepirukat ja takjalehesuppi.
Vastukaaluks kunst- ja rämpstoidule pakuvad autorid juhatust, kuidas kasutada toiduks meie omamaiseid umbrohte.
Põlatud umbrohtude noored võrsed sisaldavad kõiki inimesele vajalikke süsivesikuid, valke, mineraalaineid ja vitamiine, mida meie varakevadises söögis napib. Põldohakas ja kõrvenõges on korduvalt päästnud meie esivanemaid näljahädast. Ehk on nüüd tulnud aeg, mil needsamad looduses kasvanud taimed meid nitrititemürgitusest päästavad.
Autor: ÄP