Riigikogu tõstis hüppeliselt tubaka ja alkoholi aktsiisi

Lemmi Kann 15. juuni 2007, 00:00

Kõige suurem hinnatõus tabab järgmise aasta 1. juulil suitsetajaid, sest 21kroonine suitsupakk hakkab siis maksma 32 krooni. Tunduvalt kallineb ka kange alkohol - 60kroonine viinapudel maksab uuest aastast 72 krooni - viina aktsiis kerkib järgmisel aastal kahes jaos kokku 30 protsenti. Õllepudeli hinnale lisandub 55 senti.

Liviko müügidirektori Ragnar Kitse sõnul ei toetanud Liviko aktsiiside tõusu. "Selge on see, et see, mis valitsus täna plaanib teha, ei mõju kuidagi hästi ei kaupmeestele ega ka tarbijatele. Kui riik ja riigikogu räägivad sellest, et aktsiisi tõstetakse ühelt poolt selleks, et inflatsioonitempot kiirendada ja tulevikus pidurdada, ja teiselt poolt räägitakse sellest, et eestimaalased vähem alkoholi tarbiksid, siis see on puhas populism," ütles Kits. "Alkoholi tarbimist aktsiisi tõstmisega küll ei mõjuta. Selleks oleks vaja selget ja pikka alkoholipoliitika kava, mis muudaks tarbimisharjumusi."

Philip Morrise korporatiivsuhete juht Kai Raamat ütles, et ehkki ettevõte toetab riigikogu pingutusi inflatsiooni ohjeldamiseks, ei ole aktsiiside järsk tõstmine lõpuni läbi mõeldud. "Leiame, et kõik aktsiisid peavad laienema kõigile turul olevatele tubakatoodetele. Kindlasti tuleb siin silmas pidada, et konjunktuuriinstituudi andmetel moodustavad salasigaretid Eestis kogu turust 20-25 protsenti," kommenteeris Raamat.

Kitse sõnul on viinapudeli 15kroonine kallinemine piisav, et Lõuna-Eestis hakataks sõitma Lätti alkoholi ostma. "Pole mingi saladus, et juba praegu käiakse Lätist alkoholi ja odavamat suitsu toomas," ütles Kits.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing