Arco Vara ebameeldiv üllatus

Romet Kreek 22. juuni 2007, 00:00

Arco Vara esimese börsipäeva tulemus oli 117 mln krooni käivet ja 345 tehingut. Aktsia hind langes 2,5 protsenti, 37,08 kroonini (2,37 euroni) ehk alla IPO hinna.

Paraku esimeste minutite hind, 38,80 krooni (tõusuks oli seega umbes kaks protsenti), jäigi päeva kõrgeimaks hinnaks.

Kauplemispäeval toimunust palju suurem üllatus ilmnes aga aktsiaraamatust. SEB kõikvõimalikud fondid olid vägagi esindatud investorite nimekirjas, küll aga puudusid teised kohalikud kutselised investorid. Ka SEB ülimalt kõrge aktiivsus Arco Vara aktsiaga tehingutes oli märkimisväärne.

Arco tegi muidugi õigesti, et börsile tuli - teisedki ettevõtted võiksid eeskuju võtta ja tulla. Kuid investorid peavad ikka tõsiselt kaaluma, kas kõigis pakkumistes maksab oma rahaga osaleda ning kui palju selleks raha eraldada. Meenub Hansa investeerimiskonverentsil T.RowePrice investeerimisguru Darrell. M. Riley vastus küsimusele, et kas ta ka IPOdes osaleb. Tema sõnastuses tähendab IPO It's Probably Overpriced (see on tõenäoliselt ülehinnatud) isegi suvalise IPO detaile teadmata. Ettevõtte omanikud (kes on sageli ka juhtkond) teavad oma ettevõtet ja valdkonda piisavalt hästi ning investoritele odava pakkumisega kingitusi ei tee. Ta pakkus välja, et kui ikka on hirmus vajadus IPO-l õnne proovida, võiks seda teha mõne protsendiga portfellist. Võttis muigama - meil läheb sinna alla vist tavaliselt kogu raha ja võetakse selleks laengi peale. Niivõrd hullumeelselt riskialtid on või olid eestlased.

Viisnurga aktsia hind tõusis 9,9 protsenti, 76,51 kroonini ehk 4,89 euroni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing