Õpetame head tava Brüsselile

ÄP 14. september 2007, 00:00

Eestist Euroopa Parlamenti valitud saadikud on siiani võtnud Brüsselis vastu ligi 1500 külalist, parlamendi kulul. Aga ei Tunne Kelam, Toomas Savi, Marianne Mikko, Siiri Oviir ega Andres Tarand taha avalikustada võõrustatavate nimekirju, väites, et avalikustamine ei käi Euroopa Parlamendi hea tava juurde.

Äripäev ei pea heaks tava, mis on avalikustamise vastu ja läbipaistmatuse poolt, ja leiab, et selline tava tuleb murda. Just meie saadikutel on selleks suurepärane võimalus - isiklikku eeskuju näidates. Muutes selgeks ja läbipaistvaks Euroopa maksumaksjate maksuraha kulutamise juhtorganeis endis.

Meie tänane artikkel näitab, et tegemist ei ole mingi kirjalikult fikseeritud hea tavaga, vaid suures bürokraatiamasinas juurdunud käitumismalliga. Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas näiteks ei näe mingit põhjust nimekirju varjata. Euroopa Parlamendi Eesti sektori pressinõuniku Jana Kalvi sõnul on külastajate nimede avalikustamine saadikute vaba voli. Aga vahet pole, ka kirjutamata, aga usinalt järgitav käitumismall, kui see on väär - ja nagu näha pole see seda ainult toimetuse meelest - tuleb välja juurida.

Kahjuks on meie saadikud, kel esimesel aastal näiteks polnud midagi neid külastatavatest inimestest nimeliselt rääkimise vastu, käitunud hoopis nii nagu suuremate kogemustega kolleegid ees. Nt soomlased põhjendavad, miks nemad ei avalikusta külastajate nimekirju, sellega, et tegemist pole olulise informatsiooniga. See on nende hinnang. Maksumaksjad vaatavad asjale teisiti.

ELi eelarve juures paistavad meie saadikute külalistele kulutatud kolmveerand miljonit krooni väga tühise summana. Ka kõigi liikmesriikide saadikute külaliste võõrustamine võtab ELi eelarvest ehk protsendi - see läheb aastas maksma üle poole miljardi krooni (785 saadikut x 100 külastajat x 446,55 eurot inimese kohta). Samas on see meie riigikogu kahe aasta ülalpidamiskulu.

Tähtis on põhimõte - kõik poliitikute ja ametnike toimetamised, mida tehakse maksumaksja kulul, peavad olema selged, läbipaistvad ning info sellest kättesaadav. Läbipaistmatus raha kulutamisel loob võimalusi raha vääriti kasutada. Ja varjamine annab põhjust mõelda, et midagi on viltu. Nt et saadikute büroodel on väike kõrvalteenistus. Või et külalisteks on peamiselt need, keda on vaja meelitada, oma sugulased jms. Selliseid halvustavaid arvamusi ja kahtlustusi saab tõrjuda väga väikese vaevaga - lihtsalt külaliste nimekirjade avalikustamisega.

Teevad eestlased nii ees, tulevad teised tasapisi järele. Sellega paistaksime taaskord Euroopas silma. Positiivselt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing