Ameerika majanduse langus on käes

Virge Lahe 19. november 2007, 00:00

Arenevate turgude elujõulisus on hea uudis kogu maailma majandusele. Oma kasvu tõttu sõltuvad nad üha vähem tugevast Ameerikast. Halb uudis Ameerika jaoks on aga see, et sellest tulenevalt võib maailmal olla ka väiksem vajadus dollarite järele.

2001. aasta märtsis tehtud uuringus väitis 95% Ameerika makroanalüütikuist, et tegemist pole majanduslangusega, ehkki see oli juba alanud. Praegugi ei ennusta enamik ökonomiste tagasiminekut, küll tehakse seda ümber nurga.

Ameerika SKP (sisemajanduse kogutoodangu) kasv kolmandas kvartalis võrreldes teise kvartaliga oli 3,9%, ehkki samas usutakse, et korrigeerimise tulemusena võib see number isegi kerkida. Kuid tegemist on minevikuga. Üha enam näitavad märgid, et majandus seiskub käesolevas kvartalis. Järgmise aasta algul kahanevad nii tootlikkus kui ka töökohtade arv.

Eksperdid ütlevad, et majade hinnad ei saa kunagi üleriigiliselt langeda, kuid just seda on nad teinud, kahanedes viimase kaheteistkümne kuu jooksul 5%. Kohalikud investeeringud on kokku kukkunud, ent müümata majade rohkus tähendab, et hinnad peavad tulevikus kõvasti alanema.

Ameeriklaste väljaminekud on langevate majahindade tõttu palju enam kärbitud, kui need olid 2001. aastal, pärast aktsiaturu kokkuvarisemist. Rämpslaenude kriisi tulemusena ei saa ameeriklased majahindade languse ja laenutingimuste karmistamise tõttu enam kapitali väärtuse kasvu tarbimise katteks ära kasutada.

Kallim kütus pigistab tulevikus majapidamisi vaatamata sellele, et eelmisel nädalal langes toornafta hind. Tarbijate usk on tugevalt kahanenud. Tarbijate kulutuste vähenemine ei saa jääda enam kauaks kajastumata ettevõtete kasumis ja investeeringutes. Nõrk dollar tõukab tagant eksporti, kuid see moodustab siiski ainult 12% kogu SKPst.

Küsimus on selles, kas Ameerika majandussurutis tõmbab kaasa ülejäänud maailma? Euroopa ja Jaapani majandused taastusid kolmandas kvartalis tugevalt, kuigi tundub, et nende majandused jahtuvad samamoodi. Siiski peaksid mõlemad suutma piisavalt hästi vee peal püsida, kuigi suureks eeskujuks nad just olla ei suuda. Euroopa elamumajandus jahtub, mitmed pangad on seotud Ameerika kinnisvaralaenude probleemiga.

Suurim lootus, et ülemaailmne kasv püsiks, on pandud arenevatele majandustele. Kümmekond aastat tagasi arvati, et probleemidega silmitsi seisvad majandused tekitavad õudust. Ent tänu laiaulatuslikele majandusreformidele on nende aastane kasv ulatunud 7% ringi.

Sel aastal küündib nende SKP kasv pooleni kogu maailma SKP kasvust, ületades valuutakursse arvestades isegi Ameerika oma kolm korda. Minevikus vajasid arenevad majandused abi rikastelt. Seekord võivad just nemad osutuda päästjateks.

Loomulikult mõjub Ameerika majanduslangus ka arenevate turgude ekspordile, aga nad on selles osas vähem haavatavad, kui nad varem olid. Ameerika tähtsus maailma majanduse kasvumootorina on liialdatud. Ameerika tohutu jooksevkonto defitsiit on hakanud vähenema, mis tähendab, et Ameerika ei tõmba kaasa ülejäänud maailma.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing