Üks küsimus: Kas impordi vähenemine mõjutab transpordihindasid?

ÄP 27. november 2007, 00:00

Roman Loov, ASi SP Transit tegevjuht
Üldjoontes on väide õige - ekspordi nõudlus on sama või pisut kasvanud ja import mõnevõrra väheneb.

Hindadega on see ikka nii, et osa importööre-eksportööre (reeglina väikeettevõtjad või odava mahukauba omanikke) otsib aasta ringi madalaimat hinda. Praegune nõudluse tasakaalu muutus on olnud sedavõrd lühiajaline, et veohindasid see arvestatavalt mõjutada ei ole jõudnud. Rohkem on ikkagi tunnetatavad tavalised hooajalised hinnakõikumised. Kui aga trend peaks süvenema, küllap see ka mõju hakkab avaldama. Lähiaegadel on prognoositav aastalõpu impordi elavnemine ja aasta alguse tavaline langus.

Jaan Lepp, ASi DSV Transport tegevjuht
Tõepoolest on aga praegu tunda importvedude vähenemist, mis võib olla otseselt seotud eratarbimise vähenemisega. Hetkeseisuga tundub, et eksisin ühes oma varasemas kommentaaris, kus arvasin, et majanduse kasvutempo vähenemise mootoriks saab ekspordi vähenemine. Üldiselt aga sõltuvad ekspordi-impordi vedude hinnaerinevused väga palju sihtkohamaast. Kui Inglismaa vedudel on ekspordi-impordi hinnad peaaegu võrdsed, siis Mandri-Euroopas võivad olla kuni kahekordsed erinevused.

Praegu julgen prognoosida ekspordi-impordi vedude hinnaerinevuste vähenemist 2008. aastal.

Hannes Veski, ASi Schenker tootearendusjuht
Väliskaubanduse bilansi muutumine mõjutab vedude tasakaalu küll ja sellest tulenevalt ka hindu. Samas ei saa ühest hindade sõltuvust väliskaubanduse numbritest välja tuua. Vedude tasakaale mõjutavad ka mitmed muud tegurid, näiteks veod naaberriikidesse. Lääne-Euroopas on oluline mõjutaja Lääne-Euroopa ja Venemaa vaheliste vedude tasakaal. Kui mingil põhjusel on Lääne-Euroopast Venemaale vedude hulk väga suur, siis need veokid võtavad Venemaalt Euroopasse tagasi minnes koorma peale ka Eestist. Eesti väliskaubanduse tasakaal on vaid üks komponent, mis mõjutab veohinda.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing