Aivar Hundimägi • 29. november 2007 kell 22:00

Meenemünt paanika õhutajale

Nädalavahetusel peamiselt vene keelt kõnelevate inimeste seas devalveerimispaanika tekitajad said palju hurjutada. Näiteks rahandusminister Ivari Padar ja Eesti Panga president Andres Lipstok kutsusid uurimisorganeid üles välja selgitama, kes on paanika õhutamise taga.

Pahandamise asemel võiks Eesti Pank aga paanikatekitajaid hoopis meenemündiga tunnustada ning tänada. Devalveerimisega hirmutajad tegid Eesti riigi seisukohast ära tänuväärse töö. Näitasid vene keelt kõnelevatele inimestele, et meie riigi suhtes vaenulikult meelestatud liikumist Öine Vahtkond ei saa usaldada (Öine Vahtkond oli üks nendest, kes oma koduleheküljele krooni devalveerimise teate üles riputas). Hakka või arvama, et kogu see aktsioon oli hästi korraldatud kaitsepolitsei projekt, mille eesmärk oli Öise Vahtkonna mõjuvõimu vähendamine.

Kui mitte veel täna, siis tõenäoliselt varsti peavad nädalavahetusel eurosid ostnud minema tagasi nendesse samadesse valuutavahetuspunktidesse ja oma eurod kroonide vastu tagasi vahetama. Siis saab loodetavasti enamik paanika ohvriks langenuid aru, et neid lihtsalt peteti. Ja petjaks osutus see sama Öine Vahtkond, kes on end esitlenud kui vene keelt kõnelevate inimeste kaitsja ja nende huvide eest seisja.

Kui veel pronkssõduri mäsu ajal õnnestus Öisel Vahtkonnal osa vene keelt kõnelevaid eestimaalasi enda selja taha koondada, siis pärast kroonipaanika tekitamisele kaasaaitamist on neil iga järgneva aktsiooni puhul üha raskem kaasajooksjaid leida.

Hetkel kuum