Investeeringud firmasse ja aktsiatesse käivad käsikäes

Virge Lahe 14. detsember 2007, 00:00

"Kui vaba raha on, siis tuleb see kuhugi paigutada," rääkis TÜs strateegilises juhtimises magistrikraadi omandav ettevõtte juht Koop oma strateegiast. Ettevõtte omamine on risk ja investeering, niisamuti aktsiad või ka passiivne kinnisvara. "Oluline on ju investeerimisel riske hajutada," rõhutas Koop.

Esimesed aktsiainvesteeringud olid Koobil Hoiupanka ja Ühispanka. Ise nühkis mees tol ajal alles ülikoolipinki. "Spekuleerimise peale ei olegi kunagi otseselt välja läinud," ütles Koop. "Alati, kui olen ostnud, ei ole ma mõelnud, kui aasta pärast 30protsendilise tootlusega maha müün, et siis olen rahul. Olen hoidnud pikalt."

Koop tunnistas, et ta ei ole müünud sisuliselt ühtegi aktsiat. Kahel juhul on lihtsalt käest ära võetud. Ühispanga puhul tehti seda täiesti vägivaldselt ja põhimõtteliselt hinnata. Kui Koop ostis 100 krooniga, siis ära võeti 37 krooniga, kusjuures hinna määras Ühispank, öeldes et see on tema arvates normaalne. "Vähemalt kümnekordselt, kui mitte rohkem, tegi Ühispank sellega kahju. Kõigilt väikeaktsionäridelt võeti käest ära," sõnas Koop õnnetult.

Postiteenusefirma juht ei näe erilist riski aktsiahinna tõusul ja langusel, sest ajalooliselt kipuvad ettevõtted maailmamajanduses kasvama. Seepärast usub ka Koop, et Eesti olulisemad börsiettevõtted enam päris ära ei kao. Summad ei ole ka nii suured. "Kui ma kuupalga ulatuses investeeritud raha kaotan, siis kaotan. Ma ütleksin, et lähen suhteliselt kindla peale välja - lotot ei mängi ja kasiinos ei käi. Kuskil võiks ju jalg ukse vahel olla, see tähendab teenida raha mitte otseselt töö tegemisest," on investor kindel.

Enam ei jälgi Koop igapäevaselt börsil toimuvat. Päris alguses jälgis ta hoolega, sest siis olid tema sõnul aktsiahindade kõikumised ikka väga suured, just enne 97 a. "Tollal, kui omasin optsioone, oli väga oluline olla pidevalt kursis, mida aktsia teeb. Kolm korda päevas tulid teatud aktsiate kursid mobiilile. Sõber programmeeris selle," rääkis aktiivne investor.

Kui ta ei oleks pidanud aktsiaid sunduslikult müüma, siis ei oleks ka kunagi aktsiatehingutelt midagi kaotanud. Ta nentis, et 10 aastaga on kõik teised aktsiad väga hästi teeninud. Hansapanga aktsiaid ei oleks Koop müünud, kui poleks pidanud. Ta ei näinud selleks vajadust, sest see oli piisavalt hea koht.

Telekom on Koobi mäletamist mööda on olnud ainuke ettevõte, kes on dividende maksnud, ja ses mõttes peab ta seda eriliseks. "Telekomi soetasin ka väga ammu, kui üks aktsia veel umbes 40 krooni maksis," avalikustas ta.

Tallinki aktsiad soetas ta esmaemissiooni käigus. "Mõneti näen riski endistes Ühispanga tegelastes, kes praegu Tallinki juhivad. Kui Ühispanga puhul tõmmati eriti haledalt vesi peale, siis hetkel tundub, et Tallinkiga seda lähiajal oodata ei ole," võttis mees rahulikult.

Oma kogemusest võib Koop öelda, et aktsiaga ta erilist riski ei näe. Las see tõuseb ja langeb. Ja ausalt öeldes ei teagi ta, mis hetkel Tallinki hind on. "Ma ise usun sellesse ettevõttesse. Kui IT imed välja jätta, on tema sõnul tegemist ühe Eesti parima saavutusega, Lääne mõistes ühe arvestatava tegijaga.

"Ma usun nende efektiivsusesse rohkem, kui Soome konkurentide omasse," oli Koop optimistlik.

Aktsiaid müüma paneks väikeaktsionäri võib-olla ainult äärmine rahavajadus ja ega tegelikult palju muud olegi. "See raha, mille investeerid, paigutadki tegelikult tulevikku.

Konkreetset eesmärki ei ole, mida rahaga tulevikus teha, et näiteks reisima minna," möönis Koop.

"See on ikka selleks, et tulevikus oleks midagi tallel. Kui ei kuluta olulist osa rahast oma tänases elus, siis on ju õigem investeerida tulevikku. Ega ma sellest loodetavasti ilma jää ega aktsiaid müüma pea," vaatas mees lootusandvalt tulevikku.

Oleme Ollega sõbrad olnud umbes 15 aastat.

Võin teda kirjeldada, kui erakordselt hea analüüsivõimega inimest.

Lisaks on ta väga leidlik ja laia silmaringiga ning julge käima massidest erinevat teed.

Olle on üks tuumikinvestoritest ühes esimestest Baltic Property Fundi investeerimisportfellidest. Ta on olnud ideaalne investor, sest on oma huvitava lähenemisnurga ja hea analüüsivõimega mõelnud kaasa teemadele, andes omalt poolt häid ideid ning avaldades arvamusi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing