Sirje Rank • 2. jaanuar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

2008 - kinnitage turvavööd, ralli jätkub

Tõsisemateks teemadeks saavad 2008. aastal inflatsioon ning USA kinnisvaraturult mullu alanud laenukriis ja selle lahenemise väljavaated. Sellest sõltuvad omakorda Eestigi laenuvõtjaile olulised eurotsooni intressid, mis enamiku analüütikute arvates jäävad nüüd pikemaks ajaks 4 protsendi tasemel paigale.

Üldine märksõna on ebakindlus.

Eesti lähematest naabritest usuvad Soome ja Rootsi, et suudavad keerulised ajad maailmamajanduses üle elada suhteliselt valutult. Majanduskasv aeglustub, kuid näiteks järsku tööpuuduse kasvu ei ole tänavu karta, prognoosivad Rootsi keskpank ja Soome majandusuuringute instituut Etla. Rootsi maksukärped ning jõudsad palgatõusud mõlemas riigis toetavad tarbimist. Palgatõusust võib paraku peagi omaette probleem saada, hoiatas Soome peaminister Matti Vanhanen.

Keerulisem on seis Lätis ja Leedus. Läti keskpanga juht Ilmars Rimsevics usub siiski, et devalveerimist ei tule ja riigi peadpööritav majanduskasv on jõudnud rahunemise etappi. "Ütleksin, et lõppenud aasta oli otsustav pöördepunkt - stabiliseerimisprotsess sai paika," ütles ta ajalehele Dienas Bizness antud aastalõpuintervjuus. Laenu- ja osturalli on taltumas, inflatsioon jääb aga tänavu veel kõrgeks, 12-13 protsendi tasemele.

Leedus on sel aastal valimised ning riigieelarvesse plaanitud nii tulumaksu langetamine kui ka pensionide ja miinimumpalga tõus. Sellest saab kuumav majandus veelgi hoogu, kuid ajakirja Economist analüüsiüksus EIU arvab siiski, et ka Leedu saab euro tulekuni devalveerimata läbi. Tingimusel, et olukord globaalsetel finantsturgudel järsult ei halvene.

Selles suhtes valitseb aga suur ebakindlus. Ajalehe Financial Times kolumnist Wolfgang Munchau prognoosib, et kriis, mis on tõstnud pankadevahelisel laenuturul järsult raha hinda, esialgu veel süveneb, enne kui lahenema hakkab.

Laenu- ja kinnisvarakriis on järsult aeglustanud USA majanduskasvu ning tekitanud languse riski, millest ei jää puutumata ka Euroopa. Analüütikute arvates ei suuda Hiina ja India, kus kiire majanduskasv ka sel aastal jätkub, USAd praegu veel maailma majanduskasvu mootorina asendada. Aasia tähtsus aga vaieldamatult kasvab - Hiina majandus läheb tänavu 3. kohal olevast Saksamaast mööda. Hiina enda majanduse suurimad riskid on börsimulli lõhkemine ja inflatsioon.

Inflatsioon kiireneb üle ilma, pärssides võimalust ergutada majanduskasvu intressikärbete abil, ehkki USA keskpank seda ilmselt üritab. Naftabarreli hind on juba tõusnudki üle 100 dollari piiri, ehkki võib majanduskasvu aeglustudes uuesti langeda, toiduainete hinnatõusule aga taltumise märke ei nähta.

Nii on jälle hinnas kuld, mille hind kerkis eile viimase 28 aasta kõrgeimale tasemele, 859,3 dollarile unts.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt