Tuva helisev päikesepropeller

Kersti Inno 11. jaanuar 2008, 00:00

"Kujuta ette jahedat, värsket õhku, tohutuid kõrgusi, steppide metsikut avarust, kohisevaid jõgesid, laulvaid linde, galopeerivaid hobuseid, jurtasid ja kultuuri, mis ühendab budismi šamanismiga, ning kujutle siis kuulvat kõiki neid elemente muusikas. Pulseerides. Niimoodi see kõlab," kirjutati pärast Tuva kurgulauluansambli Huun-Huur-Tu kontserti Union Newsis.

Traditsiooniliselt esitavad tuva ülemhelilaulu solistid, kellest igaüks on spetsialiseerunud ühe kindla stiili valdamisele. Tuvalastele õpetatakse kõrilaulmist ametlikult Tuva kunstide koolis, kuid see oskus on mõneti juba veres, ilmnedes samamoodi, nagu väike laps hakkab kõnelema emakeelt. Grupi liider Kaigal-ool Hovalõg omandas näiteks ülemheli laulu oskuse lambakarjusena. Praegu peetakse teda selle ala suurimaks meistriks ja on nimetatud koguni "kurgulauljate Pavarottiks" (Newsweek). Kõik ansambli liikmed valdavad hoomei-laulustiili ning mängivad mitmeid traditsioonilisi, eesti publiku jaoks eksootilisi pille: poogenpille igili ja bõzaantši, püütoni nahaga kaetud lautotüüpi pilli došpuluuri, tuva flööti limbi, parmupilli homus, hobusekapjadest valmistatud löökpilli dujug, härja munandikottidest valmistatud löökpilli haptšik, Buddha munkade suurt trummi kengirge, šamaanitrummi tungur.Huun-Huur-Tu tähendab otsetõlkes "päikesepropeller; päikesekiirte vertikaalne murdumine ning eraldumine, mis tekib kõige sagedamini pärast päikesetõusu või vahetult enne päikeseloojangut". Huun-Huur-Tu muusikute jaoks peegeldub samasugune helilaine murdumine tuva kõrilaulu artikuleeritud harmoonias.

Huun-Huur-Tu on Tuva unikaalse ja tähelepanuväärse kultuuri väljapaistvaim esindaja rahvusvahelisel areenil ning BBC World Music Awardi etnomuusika nominent.

Viimastel aastatel on koosseis reisinud kogu maailmas ja osalenud tähtsamatel maailmamuusika festivalidel, andnud üle tuhande kontserdi kõigil kontinentidel. Ansambli üheksa albumit ja üle kümne koostööalbumi selliste suurmeistritega nagu Stevie Wonder, Frank Zappa, Ry Cooder, Kronos kvartett, Ravi Shankar, Trilok Gurtu, Fun-Da-Mental, Voices Angelite jt on väga populaarsed.

Kontsertidel kõlavad laulud ja muusikalised rännakud plaatidelt "Best Live" ja "More Live".

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:51

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing