Piira mineraalvee joomist

Signe Sillasoo 20. märts 2008, 00:00

Värska Vee juhatuse liikme Urmas Jõgeva sõnul gaseeritud vett naturaalsele eelistama ei peaks. Valik sõltub tema sõnul puhtalt inimese maitsest. Tõsiasi on aga see, et karboniseeritud vesi püsib kauem bakterivaba, aitab kaasa seedenäärmete talitluse kiirenemisele, tõhustab soolte tööd ja soodustab toitainete imendumist.

Viimase tarbimise vastu räägib seevastu tõsiasi, et veest eralduv süsihappegaas ärritab organismi limaskesti, eriti aga magu, mistõttu peaksid maohaavandite all kannatajad gaasiga jooke üldse vältima. Ka tervetele inimestele võib karboniseeritud vee rohke joomine probleemiks osutuda, tekitades näljatunnet ja gaase.

"Ise olen päris kindlasti seda meelt, et mida naturaalsemat ja maalähedasemat vett tarbida, seda kasulikum ta on," mainib Värska Vee esindaja.

Müüdiga, et vesi kehakaalu alanemisele ja parema füüsilise vormi saavutamisele aktiivselt kaasa aitab, Jõgeva ei nõustu. Head enesetunnet ja kilode langemist soodustab ikka agar liikumine ja tervisesport.

Ka fitness.ee peatreener Ott Kiivikas on sama meelt, rõhutades, et kehakaalu alanemine sõltub ikkagi teada-tuntud tõsiasjast - kalorite bilansist. Kui ööpäevas kalorite defitsiiti ei teki, ei lange ka kaal.

Sõltuvalt vee tarbimisest võib kehakaal Kiivikase sõnul kõikuda või koguni tõusta, kui süüakse samaaegselt ka süsivesikute ja soolade rikkaid toite.

Kaalu alandamise eesmärgil on toitumisspetsialisti Kätrin Karu sõnul absoluutselt mõttetu juua ka turule tulnud uusi maitsestatud veesorte, mille reklaamimisel püütakse jätta mulje, et tegemist on veega.

Tegelikult on neisse toodetesse lisatud ka suhkrut või siirupit, mistõttu annab jook kalorite alanemisele vastupidiselt neid arvestatava koguse hoopis juurde.

Liigse mineraalvee tarbimisega võib hea vormi saavutamise usus koormata ka neere ja südant. A. le Coq'i turundusjuhi Katrin Verniku sõnul pole liigne naatrium, mida organism rohke vee ja paljude toiduainete söömisel ohtralt omastab, üldse kasulik. "Samuti ei ole hea ka destilleeritud vesi, kus sooli pole, sest mineraalide puudus vees ajab tasakaalust ära rakkude osmoosse rõhu, mis viib nende kuivamise või paisumiseni," selgitab ta.

Naatriumisisaldusega jookide rohkem tarbimine on Ott Kiivikase sõnul õigustatud, kui tehakse aktiivselt füüsilist tööd või trenni, sest sellega seoses kaotab organism mineraalaineid, mida oleks hea joodava veega tagasi saada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:24

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing