Ehitus ennustab kasvu ka selleks aastaks

Kadrin Karner 07. aprill 2008, 00:00

Ehitusmessil osalenud ehitusmaterjalide tootja maxit Group müügijuht Veiko Parts ütles, et messile tullakse oma olemasolu näitama.

"See on prestiiži küsimus olla siin," ütles Parts ning lisas, et puududa lihtsalt pole võimalik. "Midagi uut näidata ei ole mitte kellelgi." Tema hinnangul oodatakse langeval ehitusturul suurt remondihooaega, mil maxit Groupi tooted väga hästi minema hakkavad.

Parts tõdes ka, et messil "Eesti ehitab 2008" osaleb vähem firmasid kui eelmisel ehitusmessil.

Veluxi katuseaknaid pakkuva ettevõtte müügi- ja turundusdirektori Urmas Truusa kinnitusel tuli ettevõte messile eelkõige kliendile nõu ja abi pakkuma. Tema sõnul müüvad nende tooteid edasi kauplused ja sealsete müüjate informeeritus tootest ja motiveeritus seda pakkuda on tihti väike. Seega kannab mess Veluxi jaoks just toote tutvustamise eesmärki.

Üldiselt valitseb ehitusturul tihe konkurents, rääkis Truusa, see toob ilmselt juba lähiajal kaasa väiksemate ettevõtete pankrotte. Ta lisas, et ei poolda hoogsat hindade langetamist, sest sellest kaotavad kõik ehitusmaterjalide tootjad ning müüjad.

"Kui koolide hanked näiteks maha võetaks, siis ei tasu optimistlik olla," kommenteeris Truusa messil korraldatud küsitluse tulemusi, millest selgus, et tänavu elavdavad ehitussektori müügikäivet peamiselt riigihanked.

Teraskatuste valmistaja ASi Toode müügiesindaja Taavi Ingerainen ütles, et ta ei oska külastatavust eelmiste aastatega võrrelda, kuna firma pole viimased kolm aastat messil käinud.

Samas oli ta teiste küsitletutega ühel nõul, et tulla tasus kindlasti. Ka rahvast on tema sõnul üsna palju, mis garanteerib vähemalt 5-6 kliendikontakti päevas.

Ingeraineni hinnangul läheb praegu hästi vaid neil tootjail, kes ekspordivad suure osa sortimendist ning suudavad niimoodi müügikäibe riske hajutada.

Küsitlus näitab, et hoolimata vastandlikest signaalidest nii tellijatelt kui ka meediapildist on enamik ehitusmaterjalitootjaid siiski kasvu säilitanud. Positiivne on, et materjalide tootjad ja müüjad on säilitanud optimismi selle aasta suhtes - hoiakut kujundame ju eelkõige meie ise ning sellest sõltub ka arengusuund. Samas on minu arvates ootus avaliku sektori tellimustele liiga suur, seda enam olukorras, kus riik oma kulutusi kriitiliselt üle vaatab.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:27
Otsi:

Ava täpsem otsing