Toome endised sõltlased tööturule

Kaupo Reede 15. aprill 2008, 00:00

Hiljuti käsitleti OÜ Referentsi korraldatud ettevõtjatele mõeldud seminaril tööhõive probleeme maakondades ja tööandjate võimalusi värvata tööjõudu väiksema konkurentsivõimega inimeste seast.

Väga oluline on kaasata tööjõuturule iga tööealine eestlane, sest ettevõtteil on raske leida ka kõige lihtsamaiks töödeks piisavalt töölisi. Nt selgus 2006. aastal maakondades tehtud uuringus, et enim on tööjõudu puudu ehituses (23 protsenti), sellele järgnevad teenindus ja tööstus 13 protsendiga. Suurim oli vajadus lihtsate ja rutiinsete tööde tegijate, sh koristajate, sekretäride ja andmesisestajate järele.

Tööjõupuudus sunnib ka välisinvestoreid lahkuma. Oleme olukorras, kus ainus võimalus on koolitada neid, kes parajasti töötud. Endiste sõltlaste töölevõtmisega on seotud palju eelarvamusi. Uuringus kõlas arvamusi stiilis: ta vabaneb sõltuvusest vaid teatud ajaks, kuni tekib jälle võimalus vana juurde naasta; kahtlane kontingent, kuna töös rahaga tegu, ei saa sõltlasi usaldada. 94 firmat polnud valmis endisi sõltlasi tööle võtma, samas neist 78-l puudus kogemus.

Ent paljud tööandjad, keda tean, on endiste sõltlaste värbamise järel öelnud, et inimesed, kes tahavad probleemidest üle saada ja näevad, et tööandja suhtub neisse positiivselt, on selle eest tänulikud ja töös sageli väga püüdlikud.

Endiste sõltlaste tagasitoomine tööturule on pikk protsess, hõlmab koolitusi ja tööõpet. Projekti "Endiste sõltlaste resotsialiseerimine ja ühiskonda tagasi integreerimine" raames on OÜ Referents 2006. aastast tegelenud endiste sõltlaste koolitamisega, jagades teadmisi tööturule sisenemisest ja seal toimetulekust, samuti praktilisi oskusi. Tööturule sisenejad jäävad algul sotsiaaltöötaja pilgu alla.

Mina julgustaks ettevõtteid kaasama tööjõudu seni vähe kasutatud sihtgrupi seast. Kui toome riskirühmi tööjõuturule, saaksime lahendada korraga mitu probleemi - riskirühmade tööhõive, ettevõtete tööjõuvajaduse. Alternatiiv on välistööjõud, mida mina ei soovitaks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:28

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing