Enn Tosso • 15. aprill 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Talunikud lahkuvad ühenduse katuse alt

Talupidajate Keskliit (ETKL) tõi oma kirjas terve rea punkte, miks nende teed Põllumajandus-Kaubanduskojaga (EPKK) lahku lähevad.

Talupidajad leiavad, et nad saavad oma huve iseseisvalt paremini esindada ning süüdistavad põllumajandus-kaubanduskoda, et viimased eelistavad ainult suurtootjaid. Samuti viidatakse erapoolikule suhtumisele ning ebademokraatlikule käitumisele.

Eestimaa Talupidajate Keskliidu juhatuse aseesimees Kalle Hamburg ütles, et nad astusid põllumajandus-kaubanduskojast välja, kuna organisatsioon on poliitiliselt Rahvaliidu poole kaldu.

Hamburg viitas sellele, et kaubanduskoja nõukogus on väiketootjatel neli kohta, ent toiduainetöösturitel seitse kohta ning lisaks suurtootjatel neli kohta.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus vaidles Hamburgile vastu, öeldes, et liit ei ole kuidagi ebademokraatlik. Tema sõnul võis süüdistus tekkida sellest, et talupidajatel on nõukogus neli häält, suurtootjatel neli häält, ent toiduainetööstustel neli häält, lisaks põllumajandusele teenuseid osutavaid liikmeid koondavatel MTÜdel 3 häält.

"Meid esindatakse meie huvide vastu," ütles talupidajate esindaja Kalle Hamburg ning võrdles kaubanduskoja käitumist teerulliga. Sõrmus kaubanduskojast ütles aga, et pole märganud, et suurtootjad ja toiduainetöösturid nii-öelda sõidaksid talupidajatest üle. Siiski märkis ta, et on omal ametikohal alles kolm kuud ning tal on raske selles küsimuses hinnangut anda.

Sõrmus lisas, et talupidajate väljaastumine võib neid endid kahjustada, kuna pääsukesega Tunnustatud Eesti Maitse märgi kasutamine muutub keerukaks ning talupidajatel kaob juurdepääs mitmele turundusüritusele. Samas ei uskunud Hamburg, et kaubanduskojast eemalejäämine väiketootjate turundustegevusele halvasti mõjuks.

Maag Lihatööstuse tegevjuht Peep Rahuoja ütles, et neile on põllumajandus-kaubanduskoda siiski vajalik, kuna lihatööstuse jaoks on see ainus koht, kus kokku saada ja asju arutada. Rahuoja ütles, et lihatööstuses ei ole mingit hõõrumist väike- ja suurtootjate vahel.

Raplamaal Oja-Andrese talu pidav Peeter Rostin ütles aripaev.ee-le, et talupidajate liit ja põllumajanduskoda dubleerivad üksteist ja raiskavad raha.

Tema sõnul võiks olla vaid üks organisatsioon. Rostin viitas sellele, et kaubanduskoda oli rahvaliitlaste poliitiline organisatsioon. "Kui nad suudavad ennast poliitilisest organisatsioonist ümber korraldada, on neil mõtet," arvas ta.

Rostin ütles, et ei muretse Tunnustatud Eesti Maitse märgi kaotamise pärast ja lisas, et märk peaks kuuluma kõikidele Eesti tootjatele, mitte sõltuma mingist liikmelisusest.

Peeter Rostin kasvatab 40 hektaril kartulit, kuid plaanib laiendada tegevust uutesse valdkondadesse. Peremees on MTÜ Eesti kartul ja TÜ Talukartul eestvedaja ning Eesti Parim Talu 2007 üks võitja.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt