Tarvo Vaarmets • 11. mai 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Nädal lõpetati kena müügifestivaliga

Nii Aasia kui Euroopa aktsiaturud lõpetasid eelmise börsinädala tubli miinusega. Raskeks koormaks osutus USA ettevõtte American International Groupi ehk AIG rekordiline kahjum ja toornafta hinna kerkimine üle 126 dollari barrelist. Viimane andis hoogu murele, et kasvavad toormehinnad suruvad ettevõtete kasumid alla.

Maailma suurim kindlustusettevõtte AIG teatas, et vajab lisakapitaliks 12,5 miljardit dollarit. Esimese kvartali kahjumiks näidati aga 7,81 miljardit dollarit.

"AIG näitel võib öelda, et palju halbu uudiseid on veel tegelikult tulemata," kommenteeris olukorda Fortise analüütik Simon Payne Bloombergile. See tõdemus tabas taas ka Euroopas ja Aasias tegutsevaid investoreid, kes julgelt müügipoolele asusid. AIG enda aktsia langes uudise peale üle viie protsendi.

USA ettevõtete esimese kvartali tulemused kinnitavad ka fakti, et suurimateks kannatajateks on osutunud pangad. Finantsettevõtete tulemusi arvestades on S&P 500 liikmete kasumid kukkunud Bloombergi andmetel keskmiselt 85%.

Maailma suuruselt teise autotootja Toyota aktsia langes Tokyos 3,5% ehk 5290 jeenini, kuna ettevõte teatas, et kõrged bensiinihinnad ja USA majanduse jahtumine tõmbab ettevõtte kasumi alla. Toyota esimese kvartali kasum kukkus teatavasti 28% ning kogu aastaks ootab Jaapani autotootja 27protsendilist kasumikadu.

Nii andiski Jaapani börsiindeks Nikkei 225 üle 2% tagasi, Hong Kongi Hang Seng taandus aga 1,5%. Ka peamised Euroopa börsiindeksid näitasid päeva lõpuks üle ühe protsendilist miinust.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt