Väike vale, suur vale ja statistika

Tõnis Oja 21. mai 2008, 00:00

Eilse päeva tegijaks (vähemalt käibe järgi) osutus Harju Elektri aktsia, mille hind langes ametliku börsistatistika järgi 4,6 protsendi võrra ehk 39,12 kroonini. Aktsia käive oli 66 miljonit krooni, mis on selle aktsia jaoks hiiglaslik.

Paraku kajastub börsistatistikas küll Harju Elektri kauplemisemaht ja käive, aga mitte aktsia hind, sest hiigeltehing, millega vahetas omanikku üle 1,7 miljoni aktsia, sooritati hinnaga 37,86 krooni. See oli aktsia esmaspäevasest sulgemishinnast 7,6 protsenti odavam.

Kuna tehing avalikustati eile täpselt börsipäeva lõpus, oleks pidanud see eespoolnimetud hind olema ka ametlikuks sulgemishinnaks. Paraku võib möödunud aasta 1. novembrist kehtima hakanud reeglite kohaselt suuremahuliste tehingutega avalikustamise lükata edasi kuni kolm päeva. Tallinna börsi 11. oktoobriga dateeritud pressiteate järgi olevat see vajalik selleks, et "väärtpaberiturg oleks veelgi läbipaistvam ja liikmetele atraktiivsem". Suuremale läbipaistvuse tõttu ei saagi me nüüd teada, millal tehing tegelikult sooritati. Kas see oli eile, esmaspäeval või koguni reedel. Esmaspäeval kukkus Harju Elektri aktsia hind päeva jooksul 15 protsenti ja mina panin eile siin ilmunud kommentaaris selle aktsia olematu likviidsuse arvele.

Suurtehinguga oli tegemist aktsiate ajutise hoiuleandmisega eesmärgiga mitte maksta dividendidelt tulumaksu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:33

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing