Väinu Rozental • 27. juuli 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Rekkajuhid Luhamaal enam nälga ei jää

Kuna aga puhkekeskuse avamine on rahapuuduse tõttu venima jäänud ja samas autode järjekord piiril üha pikenes, pani Gomozova paar nädalat tagasi püsti välikohviku ning pakub autojuhtidele iga päev kümme tundi sooja sööki. Siiani pidid Luhamaa piiripunktil konutavad rekkajuhid rahulduma vaid kohaliku väikepoega, kus toiduvalik on enam kui nadi.

"Korra päevas astub pea iga autojuht siit läbi ja kui mitte sööma, siis oma kolleegidega lobisema ja õlut rüüpama," ütleb Gomozova. Ta müüb päevas üle saja portsjoni. Menüüs olev šašlõkk ja kolm erinevat grillpraadi on hinnavahemikus 45 - 75 krooni, supi saab kätte 25 krooniga.

Neli päeva piiril konutanud Ungari autojuht Zoltan, kes koos 14 kolleegiga on teel Soomest Moskvasse, kiidab suurt ja maitsvat šašlõkiportsjonit, kuid kinnitab, et tulevikus püüab ta Luhamaa trassi igati vältida. "Pesta pole siin ennast kusagil, tualetid ajavad üle ääre, külapoes pole isegi piima ja saia müügil," kurdab Zoltan ja lisab, et kuna tema auto oli eile õhtul järjekorras kuuekümne seitsmes, siis pääseb ta ilmselt üle piiri alles kolme-nelja päeva pärast.

Anželika Gomozova kinnitusel näeb ta kodutallu rajatavas puhkekeskuses suurt potentsiaali, sest lähim turismitalu, kus külastaja ööbida, süüa ja end pesta saab, asub umbes 18 kilomeetri kaugusel. "Samuti oleks mul siit piiriäärsest piirkonnast tööjõudu võtta."

Gomozova sõnul jäi plaan puhkemaja augustiks katuse alla saada raha taha. "Olen kolmest pangast saanud poolemiljonilisele laenutaotlusele eitava vastuse, sest mul pole omafinantseeringut, ja pank paarikümnehektarilist talu tagatisena ei aktsepteeri," laiutab Gomozova käsi. "Nii kaua kuni ma puhkekeskusse investorit leidnud pole, tegelen välikohvikuga," ütleb ta.

Anželika Gomozova on riskijulge ja avanud välikohviku puhtalt enda initsiatiivil. Siin saabki vaid väikeettevõtlusega tegeleda.

Vald on piirile vajaliku infrastruktuuri rajamisest korduvalt rääkinud, kuid meile antakse mõista, et see pole riigi mure. Hea, et maanteeamet paigaldas vähemalt teisaldatavad välikemmergud.

Praegu käivad piiri lähedal kahes kohas mullatööd: OÜ Collade rajab deklareerimata kaupade ladu ja Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsioon plaanib transpordikeskust.

Kuigi ka kaupluse põhiklientuur on autojuhid, siis ma välikohvikus otsest konkurenti ei näe. Põhiline, mida rekkajuhid poest ostavad, on ikka viin ja õlu. Toidukauba koguseid ei oska ma tellida, sest kunagi ei tea, kaua autod piiriületust ootavad. Kui siin järjekorda ei oleks, siis oleks minu äri juba ammu pankrotis.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt