3. august 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Merko jagunemine muutusi ei toonud

Eesti väärtpaberite keskregistri andmetel olid läinud esmaspäeval viimasel kauplemispäeval Merko Ehituse aktsiaid müümas pangad ja nende kliendid, ostmas peamiselt väikeinvestorid. Pärast 28. juulit kaubeldakse börsil ainult Toomas Annuse kohtutoimikuga. Suuraktsionäride, nagu Toomas Annuse omanduses oleva Merko Grupp OÜ osalus, on jäänud muutumatuks. Suurema müügisurve tõttu lõpetas aktsia möödunud esmaspäeva börsipäeva lõpuks 3 protsenti madalamal hinnal, makstes 111 krooni.

Lokotar Invest OÜ juht Erkki Lokotar soetas esmaspäeval olemasolevale 500 aktsiale 100 aktsiat juurde. "Soodne hind oli," teatas Lokotar lihtsast põhjusest, lisades, et ettevõte on siiamaani head kasumit teeninud ja korralikke hooneid ehitanud. "Häid ettevõtteid, kui nad hea hinnaga on, tuleb ikka juurde osta," sõnas mees enesekindlalt.

Eestis pikaajalise investeerimiskogemusega väikeinvestor Stefan Andersson jättis küll esmaspäeval oma firma Stefan Andersson OÜ kaudu aktsiapositsiooni muutmata, ent müüs teisipäeval ja samuti soetas ka vahepeal juurde, nii et praegu on tal 19 700 ASi Järvevana ehk börsil kaubeldava Merko Ehituse aktsiad.

"Puhtalt spekulatiivne," rääkis Andersson müümise ja tagasiostmise eesmärgist ehk soovist raha teenida. Kui ehitusettevõte praeguse kava kohaselt 11. augustil börsile tuuakse, saab Anderssoni firma esmaspäevaste aktsionäride nimekirja alusel 17 700 Merko Ehituse aktsia omanikuks.

Andersson märkis, et ta ei oska midagi arvata kohtuasja kohta, uskus aga, et tal on ikkagi oma investeeringuga nn toimikuaktsiaga võimalik rohkem teenida kui kaotada. Tema sõnul on Eesti majanduse ja ehitussektori jaoks oluline, et Merko oleks jälle tõsine tegija. "Oluline on, et ettevõte saaks normaalselt tegutseda," rõhutas Andersson.

Puffet Investi juht ja omanik Hardy Rasmann ütles Äripäevale, et temas tekitab Merko aktsia kõhedust, kuna asjad firmas on siiski ebaselged ja informatsiooni ei ole piisavalt. Seepärast on ta olnud aktsia suhtes ka passiivne. Tema hinnangul ei ole 645 aktsia all ka nii märkimisväärselt raha, et kogu inforägastikust end läbi närida ja endale pilt selgeks teha.

Teisipäevast kaubeldav toimikuaktsia tegi esimese kolme päevaga läbi korralikku languse, reedel aga tõusis esimest päeva, kerkides rohkem kui 4 protsenti ja makstes 7,5 krooni.

Autor: Virge Lahe

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt