13. august 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Tootja vastutab vanade akude eest

Kasutatud patareide ja akujäätmete tagastamine on tasuta, ka ei pea samasugust uut kaupa asemele ostma.

Praegu kogutakse patarei- ja akujäätmeid põhiliselt omavalitsuste jäätmejaamades ja ohtlike jäätmete kogumispunktides ning üksikutes kauplustes. Selline kogumiskohtade hulk ei ole aga piisav, näiteks olmes kasutatud vanadest patareidest ja akudest kogutakse kokku vaid 6%, ülejäänud jõuavad koos muu prügiga prügilatesse.

"Müügikohtade kaudu kasutatud patareide ja akude kokkukogumine toimib kindlasti senisest tulemuslikumalt, sest asuvad ju kauplused tarbijatele kõige soodsamates kohtades," märkis keskkonnaminister Jaanus Tamkivi.

"Müügikohtade kaudu patareide ja akude kogumisega ei kaasne ka liigseid veokulusid, sest täis konteineri asemele saab tühja tuua koos uue kaubaga."

Väikepoodide ja maapiirkondade kauplused saavad täis saanud patarei- ja akujäätmete kogumismahuti tootjale või tema volitatud isikule toimetada samuti kas kaubaautoga või ise hulgilaos kauba järel käies.

Kauplused on kohustatud tootjale teatama, kui kogumismahuti on täitunud ja tootja peab mahuteid vahetades tagama, et tarbijad saaksid kogu aeg patarei- ja akujäätmeid tagastada. "Tegemist on tootjavastutuse põhimõtte rakendamisega, mis tähendab, et tootja peab vastutama oma toodete eest ka siis, kui need on muutunud jäätmeteks," rõhutas Tamkivi.

Tootjatel tuleb müügikohtadesse panna ka teave patareide ja akude kogumise kohta ning kord aastas korraldada üleriigiline teabekampaania eesmärgiga teavitada tarbijaid nende toodete kogumise vajalikkusest ning võimalustest.

Autor: Kaili Kuusk

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt