Kuhu USAs investeerida, kui võidab...?

Mati Feldmann 28. august 2008, 00:00

The Wall Streeti, New York Timesi ja Exchange Traded Fundsi veebileheküljed juba tegelevad asjaga. Viskame nende abiga pilgu peale, millised ettevõtlusvaldkonnad on demokraat Barack Obamale ja vabariiklane John McCainile südamelähedased ning mille heaks võivad nad presidendiks valituna sõnakese kosta.

Veidi stereotüüpne arvamus on see, et vabariiklasest president abistab niisuguseid sektoreid nagu kaitsetööstus ja tervishoid ning demokraadist president - eriti ei ühtegi. Ajalooliselt on börsid paremaid tulemusi näidanud just demokraadist presidentide ajal. Veel enam, parimad ajad börsil on siis, kui üks partei valitseb Valges Majas ja teine Kongressis, sest see tähendab üldjuhul turgude väiksemat reguleeritust.

2009. aastalt oodatakse maksumäärade tõstmist ja need ootused mõjutavad juba praegu turgu: teatud sektorid, näiteks jaekaubandus, satuvad löögi alla. Samas teeb maksude tõstmine head võlakirjade sektorile, eriti tulumaksuvabadele kohalike omavalitsuste võlakirjadele.

Finantsistide enamus on seda meelt, et Barack Obama võiduga saab tuge alternatiivenergia sektor. Kuigi - sektor on tugev hoolimata sellest, kes novembris võidab, sest tõenäoliselt alustatakse ka USAs süsihappegaasikvootidega kauplemist ja kütuse hinnad on jätkuvalt kõrged.

Ent aatomienergiakompaniidel hakkab minema paremini, kui McCain võidaks. McCain näib olevat veendunud, et tuumaenergia on energiaprobleemide lahendus. Ka traditsioonilised nafta- ja gaasikompaniid saavad tuge McCaini presidentuurist. Infrastruktuuriettevõtted saaksid tuge Obamalt, samas kui tervishoid ja sotsiaalhooldus McCainilt. Obama toetab eriti maisil põhinevat bioetanooli tootmist, ent McCain mitte. McCain toetab tugevalt biotehnoloogiat, eriti embrüote tüvirakkude uuringuid - juhtivad firmad Regeneron Pharmaceuticals ja Genentech.

McCain on öelnud ka seda, et ta hoiab vägesid Iraagis 100 aastat, kui see on vajalik võiduks - võitu aitaksid sepistada nt Lockheed Martin ja Boeing.

Üldisemalt: Obama ja demokraadid on saanud valimiskampaania jaoks raha "tõusvatelt" sektoritelt nagu elektroonikatööstus, side, õigus, pangandus, kindlustus ja kinnisvara. McCain ja vabariiklased aga "langevatelt" sektoritelt nagu põllumajandus, nafta- ja gaasitööstus, transport. Võib arvata, et presidendiks valituna ei unusta nad oma toetajaid.

Aga ehk investeerida mõlema soosikvaldkondadesse - nii, nagu meie suurärimehed sponsoreerivad vastandlike vaadetega suurerakondi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:41

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing