Luman: maksuotsused tuleks paremini läbi mõelda

Lemmi Kann 16. september 2008, 00:00

"Ettevõtlus on emotsionaalne ala ja kui need 2% elanikkonnast, kes oma peamise elatusallikana märgivad ettevõtlus- või omanikutulu, tunnetavad, et nende motivatsiooni pidevalt piiratakse, siis pole ka ülejäänud ühiskonnal lootust, et elatustase kasvab," märkis Luman ja rõhutas ettevõtlust puudutavate seadusemuudatuste juures põhjaliku ja muudatuste kavandamisele eelneva mõjude analüüsi olulisust, mis praegu tema sõnul kahjuks tihti puudub.

Peataolek ja otsustamatus käimasolevas eelarveprotsessis on aga Lumani hinnangul kahjustanud riigi maksulaekumisi ja mõjub investoreile tõrjuvalt.

Viimasel ajal on ettevõtjad vägagi aktiivselt valitsuse maksupoliitilisi plaane ja ideid kritiseerinud, mis tuleb majanduskomisjoni esimehe Urmas Klaasi sõnul koostööle ainult kasuks. "Üldplaanis on kriitika ka põhjendatud," möönis Klaas, lisades, et ka keerulises olukorras olevast valitsusest tuleb aru saada.

Luman ütles, et eelarvetasakaalu oleks lihtne leida, kui valitsus suudaks loobuda osast valimistejärgsest sotsiaalpaketist. "Lastes eelarve tasakaalust välja või tõstes oluliselt makse, võib küll aidata järgmise aasta auku lappida, kuid pikemas perspektiivis oleks see allakäiguspiraali algus," nentis Luman.

Ettevõtjate sõnul peaks riik kindlasti säilitama unikaalse ja atraktiivse ettevõtte tulumaksusüsteemi. Käibemaksu koha pealt toetas kaubandus- tööstuskoda erisuste vähenemist, kuid rõhutati, et erisused on põhjendatud, kui tegevusala on rahvusvahelises konkurentsis ja naabrid erisusi kasutavad.

Aktsiiside kohta märgiti, et sarnase kasutusega taastumatud energiaallikad tuleb võrdselt maksustada, ning viidati sellele, et kiire aktsiiside tõstmine näiteks alkoholile ei too kaasa loodetud laekumist, pigem kiirendab inflatsiooni ja toidab varimajandust.

Samuti korrati vana aabitsatõde üksikisiku tulumaksu kohta - vähem raha rahva käes tähendab väiksemaid käibeid, rohkem raha suuremaid käibeid.

"Pole mingit põhjust arvata, et riik ja poliitikud teevad ratsionaalsemaid majandusotsuseid kui ettevõtjad - mida rohkem raha ringleb äris, seda kiiremini majandus kasvab," sõnas Luman.

"Härra Lumanit ja tema kolleege kuulates kirjutaksin ma enamatele punktidele kahe käega alla ja nende seisukohtadega võiksime otsemaid altari ette minna," kinnitas Klaas oma üksmeelt ettevõtjatega.

Lumaniga koos käisid riigikogu majanduskomisjoniga kohtumas kaubandus-tööstuskoja peadirektor Siim Raie ja poliitikadirektori kohusetäitja Mait Palts.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:43
Otsi:

Ava täpsem otsing