Eesti investorid on üsna riskialtid

Tõnis Oja 10. oktoober 2008, 00:00

Kui vaadata, millise õhinaga täna Tallinna börsil aktsiaid rabati, ei oska kommentaariks muud öelda, kui et siinsel aktsiaturul tegutsevad investorid on üsna riskialtid.

Kui selle päeva esimesel kolmel päeval toimus aktsiate suur väljamüük, siis täna toimus suur rabamine. Suurim oli nõudlus Baltika aktsiate järele, mille hind kerkis 9 protsenti 23 kroonini. Aktsia käive oli 11 miljonit krooni. Tallinna Kaubamaja aktsia kallines peaaegu 15 ning Eesti Ehituse aktsia 11 protsenti.

Olen ka varem tähele pannud, et Eesti investorid riski ei pelga. Palju neid eriti ei ole, aga tänu väikesele likviidsusele suudavad nad aktsiate hindu liigutada üsna märkimisväärselt. Ka karjainstinkt ei ole meie investorite jaoks võõras nähtus.

Kohalike investorite riskivalmidust iseloomustab minu arvates üsna kõnekalt ka Merko Ehituse ning sellest eraldunud nn kohtutoimiku ehk ASi Järvevana investorite struktuur. Nimelt kasvas Merko Ehituse aktsionäride arv Eesti Väärtpaberikeskuse andmeil septembrikuu jooksul 15 kontoomaniku võrra 817-ni. Järvevana aktsiaomanike arv kasvas eelmisel kuul aga enam kui poolesaja investori võrra 892-ni. Merko Ehitusel on 565, Järvevanal aga 626 Eesti eraisikust investorit. Neid, kes riskeerivad panustada Merko ja Toomas Annuse kohtuvõidule, on rohkem kui neid, kes loodavad tulu teenida Baltimaade ühest juhtiva ehitusgrupi tegevusest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:46

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing