Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sõltuvussuhtest vabaks

  Alltöövõtja ja peatöövõtja suhe on ehituses üsna hell teema. Buumipraktika ajal muutusid suhted veelgi keerulisemaks, sest sageli oli alltöövõtjal alltöövõtja, kes omakorda oli veel kellelegi peatöövõtjaks. Tihti ei rahuldanud sõlmitud lepingud osapooli ja ega kliendilgi lihtne olnud.
  Äripäev on seisukohal, et sõltuvussuhted, kus eelisseis on peatöövõtjal, tuleks lõpetada. Igaüks peaks hakkama ise oma tööde-tegemiste ja praakide eest vastutama. Pole ju uudis, et projektifirma maandab alltöövõtulepinguid sõlmides oma maksuriskid ning kogu mure ja vastutus materjalide muretsemise, tööjõu palkamise ja maksukoormaga jääb tööde teostaja kanda.
  Alltöövõtja on muidugi rahul, kui on tööd ja peatöövõtja ta välja valib. Nii tulebki leppida sellega, et tugevam määrab hinna ja kasseerib sisse lõviosa.
  Puhas sõltuvussuhe ju, mida iseloomustavad klammerdumine, ebakindlus ja hirm, käitumise kontrollimine ja ühe osapoole vajaduste allasurumine. Inimsuhetes on see hea pinnas konfliktidele ja arusaamatustele, mille tulemusena minnakse tavaliselt lahku.
  Ent suhete lõpp võib olla vägivaldne ja täis vihkamist. Nüüd ongi alltöövõtjad tegemas peatöövõtjale kambakat, viimase vahendite ja oskusteabega võetakse endale sõltumatult ise töid ja pannakse kogu raha otse oma taskusse.
  Äripäeva test ehitustöömeeste otsingul näitas, et sihitakse just väiksemad otsi, nagu remonttööd ja erakliendid, millest suur peatöövõtja ei olegi huvitatud. Pealegi on peatöövõtjal majanduslanguse tõttu niikuinii vähe töid, seega ka alltöövõtjale vähem anda.
  Ühed peatöövõtjad annavad nüüd alltöövõtjatele kinga, teised loodavad veel paremaid aegu. Aga kui peatöövõtja on hädas, et tulubaas kuivab, siis alltöövõtja kardab kabelimatsu, sest palgad tuleb maksta, materjalid lubatud mahus odavnema ei kipu ja tellijagi on pirtsakaks muutunud.
  Äripäev soovitab ehitajatel märgata ehitusturul senisest enam väiketöid, toota kvaliteeti ja vaadata üle oma kulud. Fakt on see, et turul on ehitajaid ja materjalitootjaid ikkagi liiga palju. Seega peab osa lahkuma, kes tagasi kingsepaks, kes õmblejaks, kes psühholoogiks...
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Börsiettevõtted, te ju oskate palju paremini
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.