ÄP fototoimetus • 5. november 2008 kell 22:00

Sõltuvussuhtest vabaks

Alltöövõtja ja peatöövõtja suhe on ehituses üsna hell teema. Buumipraktika ajal muutusid suhted veelgi keerulisemaks, sest sageli oli alltöövõtjal alltöövõtja, kes omakorda oli veel kellelegi peatöövõtjaks. Tihti ei rahuldanud sõlmitud lepingud osapooli ja ega kliendilgi lihtne olnud.

Äripäev on seisukohal, et sõltuvussuhted, kus eelisseis on peatöövõtjal, tuleks lõpetada. Igaüks peaks hakkama ise oma tööde-tegemiste ja praakide eest vastutama. Pole ju uudis, et projektifirma maandab alltöövõtulepinguid sõlmides oma maksuriskid ning kogu mure ja vastutus materjalide muretsemise, tööjõu palkamise ja maksukoormaga jääb tööde teostaja kanda.

Alltöövõtja on muidugi rahul, kui on tööd ja peatöövõtja ta välja valib. Nii tulebki leppida sellega, et tugevam määrab hinna ja kasseerib sisse lõviosa.

Puhas sõltuvussuhe ju, mida iseloomustavad klammerdumine, ebakindlus ja hirm, käitumise kontrollimine ja ühe osapoole vajaduste allasurumine. Inimsuhetes on see hea pinnas konfliktidele ja arusaamatustele, mille tulemusena minnakse tavaliselt lahku.

Ent suhete lõpp võib olla vägivaldne ja täis vihkamist. Nüüd ongi alltöövõtjad tegemas peatöövõtjale kambakat, viimase vahendite ja oskusteabega võetakse endale sõltumatult ise töid ja pannakse kogu raha otse oma taskusse.

Äripäeva test ehitustöömeeste otsingul näitas, et sihitakse just väiksemad otsi, nagu remonttööd ja erakliendid, millest suur peatöövõtja ei olegi huvitatud. Pealegi on peatöövõtjal majanduslanguse tõttu niikuinii vähe töid, seega ka alltöövõtjale vähem anda.

Ühed peatöövõtjad annavad nüüd alltöövõtjatele kinga, teised loodavad veel paremaid aegu. Aga kui peatöövõtja on hädas, et tulubaas kuivab, siis alltöövõtja kardab kabelimatsu, sest palgad tuleb maksta, materjalid lubatud mahus odavnema ei kipu ja tellijagi on pirtsakaks muutunud.

Äripäev soovitab ehitajatel märgata ehitusturul senisest enam väiketöid, toota kvaliteeti ja vaadata üle oma kulud. Fakt on see, et turul on ehitajaid ja materjalitootjaid ikkagi liiga palju. Seega peab osa lahkuma, kes tagasi kingsepaks, kes õmblejaks, kes psühholoogiks...

Autor: ÄP

Hetkel kuum