Sirje Rank • 9. november 2008 kell 22:00

Euroopa pani kirja oma reformisoovid

Maldamata ära oodata USA uue presidendi ametisse asumist, kogunevad ELi initsiatiivil sel nädalal Washingtonis 20 juhtiva tööstusriigi ja arengumaa valitsusjuhid, kus ELi eesistujariigi Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy need ettepanekud lauale paneb.

Finants- ja majanduskriis on sedavõrd terav, et maailm ei saa jääda ootama isegi maailma suurima majandusruumi järele, tsiteeris Sarkozyd Financial Times.

Samas on ka Euroopa üksmeelsus habras. "Närvilises olukorras nagu praegu on risk, et reguleerimisega minnakse liiga kaugele ning tehakse sellega rohkem kasu kui kahju," ütles Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt reedel tippkohtumise järel. Tema sõnul lepiti kokku põhimõtted, kuid detailides on liikmesriikide seisukohad väga erinevad.

Nende põhimõtete järgi peaksid end ühiste reeglite ja järelevalve alla painutama kõik turud, territooriumid ja finantsasutused, sealhulgas maksuparadiisid, reitinguagentuurid ja riskifondid. Finantsinstitutsioonide aruandlusstandardid tuleb ühtlustada, et võimaldada tõhusamat järelevalvet. Vaja on reegleid, et ohjeldada liigseid riske ja finantsasutuste juhtide ülikõrgeid tasusid.

EL tahab uut ja ulatuslikumat rolli Rahvusvahelisele Valuutafondile (IMF). "Tulevikus on uute kriiside ärahoidmise ülesanne IMFil, millel on olemas vajalik legitiimsus ja universaalsus, et olla uuendatud rahvusvahelise süsteemi keskmes," seisab ELi valitsusjuhtide erakorralise tippkohtumise lõppkommünikees.

Hetkel kuum