Likviidsusfond sundis ühe SEB juhi lahkuma

Silvia Kruusmaa 10. november 2008, 00:00

Rätsepa sõnul tundis ta juba mõnda aega, et peab ametkohtalt lahkuma. Ta lausus, et lahkumine on puhtalt tema enda otsus, Eesti juhtkond ega Rootsi omanikud selleks survet ei avaldanud.

"Hoolimata sellest, et protsess oli õige, sai väga paljudele klientidele peavalu valmistatud. Ma arvan, et see on piisav põhjus," põhjendas Rätsep.

Protsessi all pidas Rätsep enda sõnul silmas just varade ümberhindamist. Otsus hüvitada klientidele ümberhindamisest tulnud kahju tuli pankuri sõnul suuremalt grupilt inimestelt, mitte konkreetselt temalt.

Likviidsusfondi juht Ene Õunmaa mehe sõnul vastutust võtma ei pea, Rätsep ei näe selleks ka põhjust. "Tema tegutses etteantud mängureeglite piires. Selle kohta ei ole midagi öelda," ütles ta. Ka SEB juhi Ahti Asmanni sõnul ei kaaluta fondijuhi ametist vabastamist.

"Võtan korraks aja maha," vastas Rätsep napisõnaliselt oma edasiste plaanide kohta.

SEB praegu aktiivselt varahalduse osakonnale uut juhti otsima ei asu. Asmanni sõnul jätkatakse tavapärast tööd. "SEB Varahaldus ja Likviidsusfond jätkavad tavapärast tööd. SEB Varahalduse juhi kohusetäitja on Sven Kunsing," ütles Asmann.

Hansapanga endine juht ja praegune Bank St. Peterburgi järelvalvenõukogu esimees Indrek Neivelt ei osanud öelda, kas SEB Varahalduse juhi otsus lahkuda Likviidsusfondi varade ümberhindamise pärast oli õige või mitte. Neivelt märkis, et Eesti pankade varahalduses on mitmeid kitsaskohti.

"Eestis on varahalduse kultuurikiht väga õhukene. Kogenuid inimesi, kes paar tsüklit on üle elanud, Eestis ei ole. Investeerimise poolega tegeleb pankades 1020 inimest, samas kui paarsada inimest tegeleb laenudega," tõi Neivelt välja.

Ka Swedbanki Balti regiooni juht Erkki Raasuke ei soovinud SEB juhtumit kommenteerida, kuid ta nõustus Neiveltiga, et kogemust on varahalduses ja ka laiemalt panganduse sektoris vähe.

"Pangandus on meil eriti õhukene valdkond. Inimesed käivad selles sektoris sisse ja välja. Palgatöötajate seas on seda murdumist stressi all rohkem ning käegalöömist ja minemajalutamist, mis omakorda teeb selle kultuurikihi kasvamise raskemaks," arutles Raasuke.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:49

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing