Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Salapilk tundmatu magamistuppa

  Näituse pealkirja "The moment I wake up. Before I put on my makeup" lugedes hakkab kohe peas helisema samade sõnadega algav Aretha Franklini lugu. Sellega on meeleolu loodud. Galeriisse sisenedes astun otse kellegi tundmatu inimese väikesesse tuppa, mis on kõikvõimalike vidinatega ülekuhjatud.
  Kunstnik nimetab seda keskklassi magamistoaks, jättes vist meelega andmata sellele ajalise määrangu. Nurgas mängib raadio, kus käib parajasti mingisugune jutusaade. Tekib natuke kummaline tunne, nagu oleks selle toa elanik vaid korraks kööki võileiba tegema läinud ja tuleb iga hetk oma magamistuppa tagasi ning avastab sissetungija. Meelde tulevad hoopis nostalgilised noodid, silme ette kerkivad 1920. ja 1930. aastate sisekujundus ja ettekujutus vanaema noorusajast.
  Kujunduslavastus lausa kutsub mõtteis rekonstrueerima võõra elaniku elulugu. Toakeses on kulunud laud ja selle kõrval päevinäinud lihtne tool. Figuurimaal seinal ja lugemist ootav raamat viitavad sellele, et siin on elanud ehk mõni kultuurihuviline inimene. Laes ripub suur kristall-lühter. Riidekapp, peeglilaud ja tegemata voodi on nikerdatud juugendstiilis, mis Eesti esimesel iseseisvusajal ehtis paljude keskklassi kuuluvate inimeste kodusid.
  Kapiuksed on jäetud paokile, nii et uudishimulik pilk võiks näha, mis seal sees on. Ühe ukse peal ripub hulk lipse, riidepuudel on nii mehe kui ka naise pidulikke ja koduseid riideid - siidist kleite, kitleid, pintsakuid. Madala kontsaga naisekingad, vanamoodne reisikohver ja kirju vaip ainult kinnitavad ajaloolist hõngu.
  Ent kui süveneda peeglilauale laokile jäetud kosmeetikavahenditesse, siis lõhub see kujutelma vanadest aegadest. Laualt leiab väga tänapäevaseid, tuntud tootjate parfüüme, juuksevahu, silmameigieemaldaja, puuderkreemi, küünelakki - see nimekiri võiks olla lõputu. Isegi öökapp ja kell meenutavad pigem antiigipoodi kui tänapäevast keskklassi magamistuba. Ja jällegi lõhub kogu kujutelma ära täiesti moodsa disainiga kohvitass, mille äärel ilutseb huulepulga jälg.
  Kummaliselt sooja, kuid segadust tekitava tunde jätab see näitus.
  Jääb mulje, nagu oleksid kogemata astunud võõra inimese kõige intiimsemasse magamistuppa, ning tunned pärast kergendust, et sind ei avastatud.
  Jaana Jüris on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia disaini erialal ja alates 2002. aastast töötanud peamiselt mitmete eesti filmide kostüümi- ja produktsioonidisainerina.
  Autor: Ragne Nukk
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Küünlatöösturi küsimus rahandusministrile: kas Eesti Energia eesmärk on võimalikult suure kasumi teenimine?
Eestis on elektrikriis. Ma ei palu odavamaid hindu, vaid võrdseid võimalusi muu Euroopa ja maailmaga, kirjutab Hansa Candle’i juhatuse liige, Isamaa eestseisusesse kuuluv Harri Juhani Aaltonen oma avalikus kirjas rahandusminister Keit Pentus-Rosimannusele.
Eestis on elektrikriis. Ma ei palu odavamaid hindu, vaid võrdseid võimalusi muu Euroopa ja maailmaga, kirjutab Hansa Candle’i juhatuse liige, Isamaa eestseisusesse kuuluv Harri Juhani Aaltonen oma avalikus kirjas rahandusminister Keit Pentus-Rosimannusele.
USA aktsiaturg lõpetas päeva plusspoolel
USA aktsiaturg lõpetas neljapäevase kauplemispäeva plussis, olles päeva alguses ka miinuspoolel kaubelnud.
USA aktsiaturg lõpetas neljapäevase kauplemispäeva plussis, olles päeva alguses ka miinuspoolel kaubelnud.
Reaalajas börsiinfo
Bigbank: majanduses pole midagi seisma jäänud
Bigbanki Eesti üksuse juht Jonna Pechter ütles Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et klientide käitumine majanduse jahtumist ei näita ning laenutaotluste arv ei ole kahanenud.
Bigbanki Eesti üksuse juht Jonna Pechter ütles Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et klientide käitumine majanduse jahtumist ei näita ning laenutaotluste arv ei ole kahanenud.
Valitsus tahab inimeste telefonidesse asukohapõhiselt ohusõnumeid saata
Valitsus kiitis täna heaks elektroonilise side seaduse (ESS) muutmise seaduse eelnõu, mille eesmärk on luua õiguslikud eeldused ohualapõhise kiire ohuteavituse süsteemi (AKOS) kasutuselevõtuks. Ohuteavituse süsteem valmib hiljemalt 2023. aasta veebruaris.
Valitsus kiitis täna heaks elektroonilise side seaduse (ESS) muutmise seaduse eelnõu, mille eesmärk on luua õiguslikud eeldused ohualapõhise kiire ohuteavituse süsteemi (AKOS) kasutuselevõtuks. Ohuteavituse süsteem valmib hiljemalt 2023. aasta veebruaris.
Selgus käes: elektri hinnaralli tekitas naeruväärselt väike puudujäänud kogus elektrit Leedukate pakkumine polnud börsile aktsepteeritav
Baltikumis jäi puudu kõigest 2,14 megavatt-tundi elektrit, et 4000eurone elektri tunnihind ära hoida. Leedu energiafirma Ignitis tegi tiputundideks küll pakkumised, kuid need turule ei sobinud.
Baltikumis jäi puudu kõigest 2,14 megavatt-tundi elektrit, et 4000eurone elektri tunnihind ära hoida. Leedu energiafirma Ignitis tegi tiputundideks küll pakkumised, kuid need turule ei sobinud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.