4. detsember 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Baskin jändab maksuametiga

"Originaalpealkiri oli "My Friend Miss Flint", aga see jäi meie meelest pisut väheütlevaks," selgitas seda tõlkija ja Vana Baskini Teatri trupijuht Jüri Karindi. Just sellise muutuse kasuks otsustati sooviga viidata kohe pealkirjas teemale.

Niisiis maksud ja nendest kõrvalehoidumine - ilmselt igihaljas teema igal ajal ja igas riigis. Ka on arvatavasti raske leida täiskasvanut, kel ei ole otseselt või kaudselt tegemist maksuametiga. Midagi pole parata - selle eest, et riik ja kohalik omavalitsus meie heaolu eest hoolitsevad, tuleb maksta. Ja mitte vähe, tuletab meelde lavastuse tutvustus. Ning hakkavadki peakesed otsima lahendust dilemmale, kuidas maksta võimalikult vähe või üldse mitte makse ning jääda sealjuures ausaks kodanikuks...

Nutikad leiavad selleks alati võimalusi. Olgu suuremad firmad topeltraamatupidamisega ja ümbrikupalkadega või väikesed FIEd, kes kiitlevad, et nemad tulumaksu ei maksa - kogu sissetulek läheb "kulude" katteks. Vaja on ju vaid leida õige nõks, et ei oleks kusagilt kinni hakata.

Vana Baskini Teatris lavale jõudev komöödia saab alguse hetkest, kus ühe nõksuleidnu uksele koputab maksuametnik ning ootamatult selgub tõsiasi: too on enese teadmata suure maksupettuse kaasosaline, sest on oma rahaasjad usaldanud raamatupidamisteenuse pakkuja hooleks. Tegemist on tuntud inimesega, kelle häbi võib avalikuks tulla. Loomulikult hakkab inimene meeleheitlikult tekkinud olukorrast väljapääsu otsima ning omab lootust puhta nahaga pääseda vähemalt seni, kuni asi ei ole veel suure kella küljes ega ole veel ka süüdimõistvat otsust.

"Mis komöödia laadi puutub, siis ei ole see situatsioonikomöödia, ei ole ka farss ega jant, aga ka mitte tragikomöödia," määratles Jüri Karindi näitemängu žanri. Tegemist on lihtsalt komöödiaga, kus olulisel kohal on teema, vaimukas tekst, ootamatud pöörded ja teravmeelne lahendus.

Autroritest niipalju, et Donald Churchill peaks näitekirjanikuna olema Eestis tuntud - Eesti Draamateater mängis kümmekonna aasta eest tema "Kostümeerijat" ja Rakvere Teater "Sassis tundeid", Peter Yeldhami nime loeb eesti teatrivaataja arvatavasti esimest korda. Teatrile on mõlemad kirjutanud 6-7 näidendit, neist kolm kahasse. Menukaim kahe autori ühisloomingust ongi "My Friend Miss Flint", mis ilmus esimest korda publiku ette Windsori Kuninglikus Teatris Inglismaal 1983. aastal ja püsib tänu oma alati akuutsele teemale siiani maailma teatrilavadel.

Autor: Ülle Hallik

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt