ERSO ees soleerib tuntud pianist Nikolai Demidenko

Kersti Inno 16. jaanuar 2009, 00:00

"Demidenko habemenoana lõikavat väljendusselgust ja täiuslikku osavust täiendavad ülim muusikaline veetlus ja isikupära," on artisti kohta kirjutanud Suurbritannias välja antav klassikalise muusika ajakiri Gramophone.

Tema positsiooni muusikailmas näitavad selle hooaja esinemised selliste tipporkestritega nagu Philharmonia, Hallé ja Sinfonia Lahti, turneed Praha Sümfooniaorkestriga Ühendkuningriigis ja Iirimaal ning Orchestre National Bordeaux Aquitaine'iga Hispaanias.

Tema esinemisgraafikus on lisaks Eestile veel kontserdid Saksamaal, Itaalias ja Singapuris.

Elanud Inglismaal juba 1990. aastast, on Demidenkol siiski regulaarseid esinemisi oma sünnimaa muusikutega, eelkõige ERSO peadirigendi Nikolai Aleksejevi teise koduorkestri Peterburi Filharmooniaorkestriga.

ERSOga on ta varem esinenud ühe korra - 2003. aastal, kui esitas Rahmaninovi klaverikontserdi nr 3.

Seekord esitab pianist Nikolai Demidenko koos ERSOga Johannes Brahmsi klaverikontserdi nr 2.

Selles teoses ilmneb Brahms küpse kunstnikuna, kelle muusikas kõlavad kaunid, tunderikkad ja soojad meloodiad tagasihoidliku suurejoonelisusega.

Teise klaverikontserdi, mille kirjutamisega alustas ta aastal 1878 ja lõpetas 1881, pühendas Brahms oma Hamburgi klaveri- ja kompositsioonipedagoogile Eduard Marxsenile. Pärast esiettekannet autori soleerimisel Budapestis 9. novembril 1881 siirdus Brahms koos pianistist dirigendi Hans von Bülowi ja uue teosega kontserdireisile.

Legendaarne pianist Clara Schumann märkis selle kohta oma päevikusse: "Brahmsil on igal pool niisugune triumfaalne menu, nagu seda ükski komponist kunagi kogenud pole."

Kontserdi teises pooles esitab Eesti Riiklik Sümfooniaorkester prantsuse helilooja Hector Berliozi "Fantastilise sümfoonia". Teos on inspireeritud helilooja armastusest inglise näitlejatari Harriet Smithsoni vastu.

Vastamata armastuse kibedate pettumuste ja armupiinade tulemusena sündiski sümfoonia, mis on fantastiline põiming reaalsusest ja unenäost. "Fantastilise sümfoonia" sisuks on suure kujutlusvõimega noore muusiku nägemused pärast mürgitamiskatset. Sümfoonia kannab alapealkirja "Episoodid kunstniku elust".

Kontserti dirigeerib Soomes õppinud ja sinna elama asunud Vene päritolu noor dirigent Dmitri Slobodenjuk. Ta on sagedane külalisdirigent paljude Soome orkestrite ees.

ERSO ette tuleb ta samuti teist korda - esimene ülesastumine oli oktoobris rahvusvahelise pianistide festivali Klaver 2008 avakontserdil.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing