Eesti pelletitootjatel ajavad välismaa tellimused üle ääre

Viktoria Lummo 28. jaanuar 2009, 00:00

Kuna pelletitööstuse tooraineks on puidutööstuse jäägid ja kahanenud ehitusmahu tõttu on puidunõudlus väiksem, ongi toorainega kitsas käes.

ASi Pelletiküte juhatuse liikme Rein Kutsari sõnul kasvab pelleti eksporditurg jõudsalt. "Suur osa toodangust läheb ekspordiks Itaaliasse, Saksamaale, Austriasse, Inglismaale ja Rootsi," ütles ta. Nõudluse suurenemine on osaliselt tingitud ka poliitilistest sündmustest, lisas Kutsar, viidates Vene-Ukraina gaasitülile.

Kutsari hinnangul püütakse pelletiga kütmist ka Eestis rohkem kasutusele võtta. "Kaua me ikka seda Venemaad toidame, saame ka ise sooja teha," sõnas Kutsar. Praegu müüakse Pelletikütte 250 000 tonni suurusest toodangust Eestis 3-4 protsenti. Kutsari sõnul ei jäeta kõrge nõudluse ajal Eestit pelletite osas siiski kuivale.

Juba 2007. aasta aruandes märkis Pelletikütte emafirma Graanul Invest, et aasta teisel poolel hakkas toorainet nappima, tänavu on see süvenenud.

Eesti teise suurema pelletitootja ASi Kalvi Mõis juhataja Kuido Kuntro kinnitusel pole Eesti sisenõudlus oluliselt muutunud, püsides paaril protsendil. "Muutunud on pigem välisturgude nõudlus," rääkis Kuntro, viidates Skandinaaviale, Inglismaale ja Saksamaale.

Kuntro sõnul ei jaksa firma toota nii palju, kui vajatakse. "See, et me nõudlust rahuldada ei suuda, vastab tõele," märkis ta. Kuntro sõnul on see tingitud ülemaailmsest majanduskriisist ja ehitusbuumi lõppemisest. "Meil on tekkinud toormepuudus, sest puidutööstus ei tekita enam suuri tööstusjääke," selgitas ta.

ASi Stahlhut müügijuhi Tiit Lubi kinnitusel on nõudlus pelletite järele järjest kasvanud ja ettevõte ei jõua kogu nõudlust rahuldada, kuna tegu on väikese tootmisega. "Vahepeal oli toormega probleeme," selgitas Lubi. Tooret ei olnud saadaval, kuna sellele on väga kõrged nõuded, lisas ta.

"Tundub, et gaasikriis mõjutas meie turgu ka," ütles Lubi. Oluliselt mõjutas siseturgu ka Hansa Graanuli pankrotistumine, lisas ta. Stahlhut ekspordib pelleteid põhiliselt Taani, Saksamaale ja Rootsi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:55
    Otsi:

    Ava täpsem otsing