Alla omahinna hange räsib turgu

ÄP 12. veebruar 2009, 00:00

Eile vastas ehitusuudised.net lugejate küsimustele NCC Ehituse juhatuse esimees Toomas Aak.

Kuidas kommenteerite riigihankepakkumistel toimuvat alapakkumist ja kui kaua on ehitusettevõtted suutlikud tegevusele peale maksma?

Märkimisväärne hinnalangus ehituse riigihangetel algas 2008. aasta teises pooles. Samas on ka reaalne ehitushind langenud. Aeg näitab, kas tegemist on alapakkumistega või oskusega tulevikus toimuvat hindade langust ette ennustada. Kui tegemist on alapakkumistega, siis sõltub juba konkreetse ettevõtte finantssuutlikkusest, kui kaua sedasi vastu peetakse. Kahjuks on aga nii, et mõne suure firma libastumine võib tuua kaasa ahelreaktsiooni ja kannatada saavad paljud.

Suured ehitusettevõtted võidavad magusaid hankeid alapakkumistega ning suudavad seda tänu sellele, et kasutavad alltöövõtjaid, kes töötavad alla omahinna ja lõpetavad pankrotiga. Kas see on peatöövõtjate turu puhastamise põhimõte?

Kedagi ei saa sundida vägisi lepingut sõlmima. Alapakkumiste tegemine ei ole jätkusuutlik tegevus ja seda peaksid ka alltöövõtjad oma pakkumiste tegemisel arvestama. Peatöövõtjana ei ole me huvitatud alltöövõtja pankrotistumisest, sest see tooks meile omakorda kaasa täiendavad kulud.

Kui palju protsentuaalselt peaks ehitusfirmasid tegevuse lõpetama, et olukord ehituses vastaks turuolukorrale?

Sellele küsimusele ei ole ühest vastust, kuid on selge, et turu kõrghetkel tööd leidnud 80 000 ehitajale ei ole praegu rakendust.

Kas ja kui palju on teie töötajate palk viimase aastaga vähenenud. Kas ja kui palju on vähenenud Teie palk?

NCC on projektijuhtimise firma ja meie töötajate arv on suhteliselt väike. Kui võrrelda kogu ehitusprotsessile kuluvaid inimtunde NCC osakaaluga, siis palga langetamine meie konkurentsivõimet oluliselt ei mõjuta. Traditsiooniliselt on ehitusvaldkonnas töötavate inimeste sissetulekutest suur osa tulemustasu. Näiteks sõltub see projekti personali puhul kokkuhoiust eelarves ja juhtide puhul kasuminumbritest. Praegu on see osa oluliselt vähenenud.

Miks NCC eelistab suure kinnisvaraportfelli käeshoidmist selle alandatud hindadega müümisele?

Kindlasti ei ole meie eesmärgiks kinnisvaraportfelli hoidmine ja kuigi me ei ole teiste arendajate sooduskampaaniatega ülepeakaela kaasa läinud, oleme teinud kodu osta soovivatele inimestele paindlikke pakkumisi. Seda kinnitab ka möödunud aastal müüdud 131 kodu.

Eestis on teedeehitajad riigi rahast ilma jäämas: kas ei varitse nüüd vastupidiselt sügisele oht, et hoopis teedeehitajad kipuvad ehitajate marjamaale?

Valitsus ei ole loobunud eurotoetuste kasutamise võimalustest. On näiteid, kus üldehitusfirma on läinud teedeehitusse ja seal kõrbenud. Tuleb arvestada valdkondade tehnoloogilisi erinevusi, teerulliga ei ole võimalik seinu pahteldada.

Kui palju odavamalt saate praegu kortereid ehitada võrreldes paari aasta taguse ajaga?

Keskmiselt on korterelamute ehitushind langenud 30 protsenti. Ostjad peavad siiski arvestama, et korteri müügihind ei sõltu ainult ehitusmaksumusest, vaid selles on kajastatud ka mitmed seonduvad kulud, näiteks soetatud maa maksumus, erinevad liitumistasud jne.

Kas NCC Ehituse pankrot sel aastal on täiesti välistatud?

NCC Ehitus on Põhjamaade ühe suurema ja vanema ehituskontserni NCC osa. Oleme tulnud siinsele turule, et jääda, ja kindlasti me ei plaani lahkuda siit ei sel ega ka järgmistel aastatel. Oleme planeerinud oma rahavood ja investeeringud pikema aja peale ette ja kogunud headel aegadel piisavalt kapitali keerulisemate aegade üleelamiseks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing