USA: kriisirohi peab olema kange

Sirje Rank 16. veebruar 2009, 00:00

Juba homme allkirjastab USA president Barack Obama Kongressis heakskiidu saanud 787 miljardi dollari suuruse majanduse elavdamise kava, millest umbes kolmandik on maksukärped. Kolmapäeval peaks selguma, mil moel plaanib USA valitsus appi minna kodulaenudega hädas ameeriklastele. Ning täpsemaid detaile lubas Geithner ka läinud nädalal avalikustatud 2 triljoni dollari suuruse finantssektori abiplaani kohta, mille üldsõnalisus turgudele esialgu pettumuse valmistas.

"Arvestades seda, kui ränk on praegune majandus- ja finantskriis, peavad (valitsuste) abinõud olema jõulised ja kestma nii kaua, kui kriis seda nõuab," tsiteeris Geithnerit agentuur Reuters.

Kohtumise lõppkommünikees lubasid G7 riigid jätkata ühiseid jõupingutusi ränga majanduslanguse peatamiseks, mis ilmselt tänavu veel järele ei anna. "Globaalse majanduse ja finantsturgude stabiliseerimine on jätkuvalt tähtsaim eesmärk," kinnitas dokument.

Eraldi rõhutati vajadust hoiduda protektsionistlikest meetmetest, mis majanduslanguse veelgi rängemaks muudaks. Ka Timothy Geithneril tuli aru anda klausli üle USA majanduse elavdamise kavas, mis nõuab riiklikes abiprojektides USA toodete eelistamist. Geithner lubas, et USA jääb WTO reeglite raamesse. Teravad lahkhelid eelkõige Prantsusmaa riigiabist oma autotööstusele on lahvatanud ka Euroopa Liidu riikide seas.

Keskpankurid arutasid Roomas, mis saab edasi, kui intressid nulli jõuavad. USA ja Jaapan on sealmaal ning majandusolukorra järsk halvenemine Euroopas sunnib jõuliselt intresse kärpima ka Briti ja Euroopa Keskpanka. Järgmine samm on ilmselt raha trükkimine, millega USA on alustanud ning britid võivad alustada juba tuleval kuul, vahendas Reuters Roomast.

Kohtumise lõppdokument ei nimetanud ei Briti naela järsku odavnemist ega Jaapani jeeni tugevnemist, korrates traditsioonilist sõnastust, et vahetuskursside järsud liikumised ei ole soovitatavad. Oluliselt pehmem oli aga G7 toon Hiina valuutapoliitika suhtes, kuna Hiina abi on vaja nii globaalse majanduse jaluleaitamisel kui ka üleilmse finantssüsteemi reeglite uuendamisel.

IMFi juht Dominique Strauss-Kahn allkirjastas Roomas Jaapaniga 100 miljardi dollari laenamise leppe, et olla paremini valmis uute abivajajate laineks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing