Rootsi analüütik: teil on kaugel Põhjalas väga hea sõber

Sirje Rank 02. märts 2009, 00:00

"Esmalt IMFi paketi raames Lätis ning ja nüüd selle lepinguga Eestis," ütles Alvén, "oleme ühes paadis."

Samas öelda nagu Eesti Pank, et see leping ei ole praeguse finantskriisiga seotud, on sama hea kui südameoperatsioonile läinud patsient väidaks, et ei tee seda oma jukerdava südame pärast. "Selliseid lepinguid normaalsetes oludes ei sõlmita, ikka kriisi tingimustes," ütles Alvén. Ja kriisi märgid olid näha juba aasta tagasi, mil kõnelused lepingu üle algasid.

Alvén, kes ise peab Balti riikides mõistlikumaks devalveerimist, tõlgendab keskpankade vahel sõlmitud lepingut kui järjekordset sammu devalveerimise vältimiseks. "Praegu on valitud teine tee ja et sellest kinni pidada, on vaja end väga tugevalt selle eesmärgiga siduda," ütles Alvén. "Võite kindlad olla, et teil on kaugel Põhjalas väga hea sõber," ütles Alvén.

Sisuliselt suurendab Eesti Pank Rootsi keskpangaga sõlmitud lepingu abil oma valuutareservi, tõlgendas Alvén. Usaldust ei pruugi see Eesti riigi vastu suurendada - Eesti kuvand on rohkem seotud dramaatilise majanduslangusega. Ka ei leevenda leping laenuturu probleeme.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing