Toomas ostis ja müüs

Romet Kreek 09. märts 2009, 00:00

Investor Toomas müüs veebruaris kõik Ida-Euroopas laiahaardeliselt tegutseva Ungari OTP Banki aktsiad. Selle jupi müügiga sai Toomas korraliku kahjumi, seda nii aktsia hinna kukkumise kui ka forindi hävingu tõttu.

OTP aktsiad said soetatud 21. veebruaril 2005 hinnaga 7089 forintit, forint maksis toona 6,4 Eesti senti. Teine jupp ehk 200 aktsiat tulid sama aasta märtsis hinnaga 6347 forintit (forint maksis 6,3 senti).

2007. aasta augusti keskpaiku sai Toomasel üleilmsest börside kukkumisest villand ja üleüldise positsioonide vähendamise käigus leidsid 200 aktsiat uue kodu, kursiks oli toona 8600 forintit ja forint maksis 6 senti.

Viimased 200 OTP aktsiat läksid müüki 1543 forindiga, forint maksis toona 5,3 senti. Toomast tegi ärevaks halvenenud keskkond Kesk- ja Ida-Euroopas, kus pank tegutseb. Samuti ei suutnud ta anda heakskiitu panga juhtidele, kes ostavad aktsiaid tagasi, justkui püüdes kukkuvat nuga. Samal ajal ei saa välistada, et pank võib olla sunnitud hiljem aktsiaid madalama hinnaga emiteerima, et kapitali kaasata. Samuti ei saa välistada, et pank riigistatakse. Kui aga Kesk- ja Ida-Euroopa ning panga väljavaated paranevad, on Toomas valmis taas aktsiat ostma. Samamoodi ei ole Investor Toomas kunagi loobunud mõttest, et vanad head aktsiad võiks kunagi tagasi osta - kas või Baltika või Olympic EG.

Kuid Toomas ei olnud läbinisti negatiivselt meelestatud. Sai ostetud ABB aktsiaid, lootes abipakettide infrastruktuuriinvesteeringute peale. 200 aktsiat tulid 104,5 Rootsi krooniga, pool kuud hiljem järgmised 150 aktsiat 113,5 Rootsi krooniga.

Kui vaadata portfelli aktsiate osa, siis seal oli veebruar kole. Vaid Cramo suutis kuu ajaga raha teenida. Positiivne oli dollari tõus, negatiivne Rootsi krooni kukkumine. Kuna aga aktsiate osa portfellis oli väike (18 protsenti), siis raha kogunes päris kenasti.

Arvelduskontodel oli kuu lõpus veidi üle 400 000 krooni, tähtajalistel Eesti krooni hoiustel 1,5 miljonit krooni. Kokkuvõttes kaotas Toomas kuuga 2 protsenti ehk umbes 50 000 krooni. Portfelli suurus oli 2,3 miljonit krooni.

Kunagi lubas Toomas, et soovitab aeg-ajalt mõnda raamatut, millest võiks investoritel kasu olla. Seekordne raamat räägib rahast ning pangandusest ja selle ajaloost. Tegu on Niall Fergusoni teosega "The Ascent of Money: A Financial History of the World". Amazon.com-is maksis raamat 17,61 dollarit + postikulud (Amazoni Inglismaa poes 12,50 naela + suurem postikulu, aga jääb ära jamamine tolliformaalsustega). Võrreldes sama autori Rothschildide raamatutega, mida sai soovitatud ja mis olid selgelt raskesti loetavad, on see raamat lihtsalt kirjutatud. Lehekülgi on suurusjärgus 400. Ekskursioon rahamaailma algab Mesopotaamia aegadest ja jõuab päris käesolevasse kriisi välja, kuna raamat tuli trükist alles mullu novembris.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing