Kui sügaval on põhi?

Tõnis Oja 10. märts 2009, 00:00

Kui veel paar kuud tagasi oli analüütikute peamine sõnum investoritele, et tänu aktsiate odavusele on kätte jõudnud sajandi ostuvõimalus, siis nüüd on see asendunud küsimusega, kui sügaval on põhi.

USA aktsiaturud kukkusid möödunud nädalal 12 aasta madalaimale tasemele, Jaapani aktsiaturg eile 26 aasta madalaimale tasemele. Tosinkonna aasta madalaimatel tasemetel on enamik Euroopa aktsiaturgudest.

Eilne Wall Street Journal arutles teemal, kui sügavale võivad turud veel kukkuda. Kas Dow Jonesi tööstuskeskmise langemine 5000 punktini ja S&P 500 indeksi kukkumine 500 punktini on reaalsed? (Eelmisel nädalal langes maailma tuntuim aktsiaindeks alla 7000 punkti taseme, 6544 punktini, S&P 500 indeks 666,79 punktini).

Investeerimispanga Goldman Sachs analüütik David Kostin presenteeris veebruari lõpus kolme S&P 500 indeksi liikumise võimalust, millest kõige negatiivsem viis selle vahemikku 400-500 punkti.

Ehkki Kostin ise ei usu indeksi langemist nii madalale, on piisavalt turuosalisi, kes seda usuvad ning panustavad sellele. Ta pakkus indeksi püsimist 650 ja 750 punkti vahel ning aasta lõpuks võimalikku tõusu 940 punktini ehk siis praeguse tasemega võrreldes enam kui kolmandiku võrra.

Aasta lõpu suhtes on positiivne ka JP Morgani USA aktsiaturgude peastrateeg Thomas Lee, kelle arvates ollakse praegu 1932. aastas (1929. aasta krahhi järgses) ehk langeva turu lõpu tasemel ning aasta lõpuks võib S&P 500 kerkida kuni 1100 punktini ehk praegusega võrreldes 60 protsenti.

New Yorgi ülikooli finantsajaloo professor Richard Sylla arvab, et Dow Jonesi tööstuskeskmise põhi on 6000 punkti lähedal.

Investeerimispanga Morgan Stanley aktsiaturgude strateegid Graham Secker ning Charlotte Swing ennustavad edasist langust ka Londoni börsile, kirjutas uudisteagentuur Bloomberg.

Nemad tuginevad oma prognoosides Shilleri meetodile, kus aktsiate hinna ja kasumi suhtesse on arvesse võetud ka inflatsioon. Selle järgi on Londoni börsi FTSE indeks 25 aasta madalaimal tasemel. Meetodi töötas välja Yale'i ülikooli professor Robert Shiller.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing