Läti seim kinnitas ametisse uue valitsuse

Sirje Rank 13. märts 2009, 00:00

Läti uueks rahandusministriks saab endine peaminister Einars Repše ja majandusministriks Artis Kampars. "Uusi nägusid", kes varem ministriametit pidanud ei ole, on Dombrovskise valitsuses Läti meedia andmeil kõigest neli.

Uue valitsuse kõige pakilisemaks ülesandeks on täiendavad eelarvekärped, mis on läinud aasta lõpul IMFi eestvedamisel kokku pandud 7,5 miljardi euro suuruse abilaenu tingimuseks. Et aga Läti majanduse olukord on vahepeal järsult halvenenud, tahab Dombrovskis juba tuleval nädalal alustada kõnelusi IMFi ja ELiga abipaketi tingimuste muutmiseks, et suurendada lubatud eelarvedefitsiidi piiri vähemalt 7 protsendile praeguselt 5 protsendilt.

ELi rahandusvolinik Joaquin Almunia ütles, et uute kõneluste alustamine "tähendaks väga raskeid läbirääkimisi, kuna olukord on väga raske".

Wall Street Journal kirjutas, et IMFiga uusi kõnelusi alustades riskib Läti uuesti lauale panna devalveerimise teema, mida Läti keskpank ja poliitikud on püüdnud vältida.

Läinud aastal kahanes Läti SKP 4,6%, sh aasta neljandas kvartalis üle 10%. Läti rahandusministeerium prognoosib tänavu SKP langust 12%. Selle nädala alguses oli Lätis tööturu ameti andmeil registreeritud üle 107 000 töötu, mis teeb 9,7% tööealisest elanikkonnast.

"Ma olen optimist ja näen, et majandusel on võimalus tänastest probleemidest üle saada," ütles Valdis Dombrovskis eile parlamendis esinedes.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:59
Otsi:

Ava täpsem otsing