Välisturg võib ettevõtted päästa

Urve Vilk 30. märts 2009, 00:00

Sisemajanduse koguprodukt vähenes 2008. aastal reaalarvestuses ehk hinnamuutuste mõju arvestamata eelmise aastaga võrreldes 3,6%. IV kvartalis vähenes SKP eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 9,7%.

Koos sisemajanduse nõudluse vähenemisega vähenes IV kvartalis reaalarvestuses ka kaupade ja teenuste eksport (vastavalt 3,2% ja 8,5%). Suurimat mõju avaldas kaupade ekspordis toiduainete ja jookide ning puidu ja puittoodete (v.a mööbli) väljaveo vähenemine, samas aga naftatoodete ja kütuste väljaveo suurenemine.

Ekspordi tähtsuses ja selleks võimaluste leidmise vajalikkuses ei kahtle praegu keegi ning võimalusi selleks on mitmeid. Näiteks laiendas EAS märtsis eksporditurunduse toetusprogrammi võimalusi, tõstes muu hulgas maksimaalselt toetussummat ekspordiprojektile 2,5 miljoni kroonini. Alates eksporditurunduse toetusprogrammi avamisest mullu veebruari lõpus, on toetust saanud 100 ettevõtet 121 miljoni krooni ulatuses.

Kõige enam, ühtekokku 9 korral, on EAS rahastanud mööbli eksporti, sama palju on toetust saanud ka puidutöötlemine. 7 EASi toetatud ekspordiprojekti on olnud elektroonikaseadmete tootmise valdkonnast.

Ehkki EASist toetuste taotlemine on aeganõudev ning mõeldud eelkõige suuremat sorti ettevõtetele, võib eksporti arendada ka väiksemate ressursside ning tegevustega, esimene samm võib olla näiteks kas või e-poe avamine.

Saavutamaks edu välisturgudel, tasuks aga kindlasti, hoolimata tegevuse ulatusest, läbi mõelda ekspordiplaan, maandada riskid ning omandada põhjalikud teadmised konkreetsest sihtturust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing