Hiinas elavneb kinnisvaraturg

Romet Kreek 11. juuni 2009, 00:00

Selle aasta esimese viie kuuga on Hiinas kinnisvara müük kasvanud võrreldes aastataguse ajaga 45,3 protsenti, triljonile jüaanile ehk 146 miljardile dollarile. Kinnisvara investeeringud on kasvanud 6,8 protsenti. Esimese nelja kuuga kasvas müük 35,4 protsenti.

Hiina aktsiaturg on tänavu tõusnud 55 protsenti, kuna investorid panustavad riigi nelja triljoni jüaanise abipaketi, rekordiliste laenude ja tugeva investeerimise tagajärjel tugevamale majanduskasvule. Hiina majandus kasvas esimeses kvartalis pea aastakümne aeglasemas tempos ehk 6,1 protsenti.

"Arendajate varud on kiiresti kahanenud, nad peavad hakkama maad ostma ja taas ehitama," ütles JPMorgan Chase'i ökonomist Frank Gong. "Kinnisvarainvesteeringud, mis moodustavad umbes kümme protsenti SKPst ja viib ka seotud majandusharude kasvule, muutuvad tugevaks mõjuriks Hiina majanduskasvu taastumisel."

Hiina suurim börsil olev kinnisvaraarendaja China Vanke teatas 8. juunil, et mais kasvas käive aastataguse ajaga võrreldes 20 protsenti.

Majanduse elavdamise programmi raames plaanib Hiina ehitada kolme aastaga 5,2 miljonit madala üüriga korterit ja subsideerida eluasemete ehitust 7,5 miljonile maapiirkondades olevale vaesele perele aastani 2011.

China Daily kirjutas, et Pekingis on maikuus müüdud rohkem maad kui eelneva nelja kuuga kokku. Viie kuuga on Pekingis kinnisvara müük rahaliselt kahekordistunud, Zhenjiangi provintsis kasvanud 68,5 protsenti ja Shanghais 61,9 protsenti. Põrandapinna alusel on üle riigi müük kasvanud 25,5 protsenti. Mais kukkusid kinnisvarahinnad 70 Hiina linnas aastataguse ajaga võrreldes 0,6 protsenti, mis on viie kuu väikseim langus.

Hiina kinnisvaraarengutest on raske osa saada. Hongkongi börsilt võib leida arendajate aktsiaid, kuid tavainvestoril on sellele turule raske ligi pääseda. USAs on väike Hiina kinnisvarafond, mis investeerib Hiina, Hongkongi ja Macau kinnisvaraarendajate aktsiatesse. Claymore/AlphaShares China Real Estate osaku sümboliks on USAs TAO.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing