Tormihoiatus Goldmanilt

Tarvo Vaarmets 15. juuli 2009, 00:00

Goldman Sachs lõi vajalikul ajal letti oma rekordtulemused - vähem kui aasta pärast kümne miljardi dollari suurust valitsuse abilaenu suutis pank kvartaliga sellest summast kolmandiku kasumiks toota.

Eelmise aasta sügisel valulikult pigistama hakanud krediidikriis sundis Goldman Sachsi vastu võtma valitsuse abiraha ja teatama avaliku ettevõttena oma esimesest kvartalikahjumist.

Sel aastal on Goldman emiteerinud uusi aktsiaid, tasunud USA valitsusele oma võla ja korjanud edukalt teenustasusid aktsiate ja võlakirjade müügi eest.

Muutunud on ka investorite hoiak - varade mahult USA viienda panga aktsia hind on sel aastal kasvanud 77% ehk 150 dollarile, võrreldes 20. novembriga hüpanud aga koguni pea kolm korda. Erinevus Goldman Sachsi võlakirjade oodatud tootluse (yield) ja USA valitsuse võlakirjade oodatud tootluse vahel on samuti sel aastal kahanenud. See viitab investorite kasvanud kindlusele Goldman Sachsi suhtes ehk inimesed annavad suurpangale taas julgemalt laenu.

Goldmani teise kvartali käive oli 13,8 miljardit dollarit, mullu samal ajal genereeriti 9,42 miljardit dollarit käivet. Omakapitali väärtus aktsia kohta kasvas juuni lõpuks 106,4 dollarile aktsia kohta, märtsi lõpus oli sama näitaja 98,82 dollarit. Puhaskasumiks teeniti 3,44 miljardit dollarit ehk 4,93 dollarit aktsia kohta, eelmisel aastal suudeti kasumina koju tuua aga 2,09 miljardit dollarit ehk 4,58 dollarit aktsia kohta. Bloombergi küsitletud analüütikud ootasid Goldmani kvartalikasumiks 3,65 dollarit aktsia kohta.

Kahtlemata on Goldmani kaunid tulemused rõõmusõnumiks paljudele investoritele. Hea edenemine annab tunnistust, et pank saab iseseisvalt kenasti hakkama. Samuti tõstab see ootusi teiste pankade tulemuste osas ning kui ka need toovad investoritele naeru näole, tähendab see väga olulist usaldusvõitu. Viimane on aga rahaliikumise aluseks. Ja, kui raha turgudel jälle vabamalt ringlema hakkab, võime loota ka paremat tulevikku. Vanade pankade tulemusi võivad laenukahjud veel küll üsna valusalt survestada.

Sel nädalal saame teada ka JPMorgan Chase'i, Bank of America ja Citigroupi kvartalisaavutused.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing