Gildi kinnisvarafond takerdus miinusesse

Virge Haavasalu 22. juuli 2009, 00:00

"Fondi võime säilitada vajalikku finantspaindlikkust sõltub aga paljugi pankade edasistest tegevussuundadest," seisab aruandes.

Kuigi turuhindadest tulenevad muutused varade väärtuses võivad negatiivselt mõjutada fondi portfelli ettevõtete võimet täita pangaga sõlmitud laenulepingute lisatingimusi, hindab fondivalitseja EEREIFi finantsilist paindlikkust lähitulevikus piisavaks ning seega ei ole üldiselt ohustatud fondi portfelli ettevõtete võime laene teenindada, usub fondijuht.

"Vaatamata rasketele oludele on meie kinnisvaraobjektid mõõdukalt arenenud. Suurimad väljakutsed on investeeringutel, mis on suunatud sektoritesse, kus praegu surve üürihindadele ja vakantsusele on tugevaim, näiteks mitme üürnikuga kontorihooned ning jaekaubandusettevõtted," on aruandes kirjas.

Enamiku projektide neto ärikasum on 2009. esimese poolaasta jooksul võrreldes 2008. teise poolaastaga suurenenud. Varade väärtuse vähenemine tuleneb Gildi teatel peamiselt kõrgenenud diskonteerimise määradest, mis pigem peegeldavad turul valitsevat ebamäärasust kui reaalseid varade toimimise negatiivseid näitajaid.

Aruandes on lisatud ka täiendavat finantsinformatsiooni EEREIFi portfelli kohta. Sellest infost selgub, et maa- arendusprojektide investeeringute all liigituv Pärnu maantee ääres asuv krunt nn Balti Kett on poole aastaga kaotanud väärtusest 36 protsenti, kusjuures poole aasta eest detsembris oli langenud väärtus pea sama palju. Selles projektis on fondil ka 100protsendine osalus.

18protsendise osalusega Lätis paiknev Eirospektrsi-nimelise kinnisvarakompleksi väärtus on poole aastaga langenud peaaegu kaks kolmandikku. Kompleksi haldab L äti Metro Capital.

Nn rahavooprojektidest on poole aastaga kõige enam kannatada saanud Šveitsi maja projekt, mille hind on langenud üle 2 miljoni euro (üle 33 mln krooni). Šveitsi maja on 100 protsenti EEREIFi investeering.

"Kõigil kinnisvaraturgudel on selgelt näha vähenenud nõudlust kommertskinnisvara järele (nii üürnike kui ka investorite poolt), mis omakorda avaldab survet üüritasemetele, vakantsusele ning tootlusele. Investeerimisvõimega investorid on äraootaval seisukohal ning loodavad, et varade väärtused langevad veel madalamale tasemele, kommertskinnisvara sektoris ei toimu täna pea ühtegi tehingut," seisab turu ülevaates.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing